Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFilme românești la OWR 12 - istorie, sexualitate, poezie, Beatles și anarhism


     Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi prezentate în cadrul festivalului.
     Programul include documentare ale unor cineaști consacrați prin filmele lor de ficțiune, precum Radu Jude (Cele două execuții ale mareșalului), Dana Bunescu sau Răzvan Rădulescu (Evropawork-in-progress), ale căror contribuții la filmul non-ficțional se vor dovedi vitale pentru evoluția genului în România.
     Scurtmetrajul Cele două execuții ale mareșalului, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea Mareșalului Ion Antonescu, punând în paralel secvența execuției filmată de Sergiu Nicolaescu pentru Oglinda și filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 și 24 martie, împreună cu documentarul Bisbee ’17.
     La proiectul Evropa, Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenți la film din Germania care inițial au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean și apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Un fragment din Evropa va fi prezentat în premieră de cei doi realizatori sâmbătă, 23 martie, la ARCUB.
     Filmul Adinei Pintilie Touch Me Not va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul One World Romania. Festivalul va găzdui o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvențional, la granița fluidă dintre realitate și ficțiune, care invită privitorul să-și pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp.
     Duminică, 17 martie în Sala Arcelor de la ARCUB va avea loc dezbaterea Touch Me Not - Politicile Corpului, un dialog cu carismaticii protagoniști ai filmului: Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, activiști pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița și profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana și regizoarea Adina Pintilie.
     În aceeași după-amiază, pe 17 martie, la POINT și ARCUB vor avea loc două ateliere concepute de protagoniștii filmului Touch Me Not. Vor fi experiențe inedite și intense în care participanții nu doar că îi vor cunoaște mai bine pe protagoniștii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri și emoții pe care poate și le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie, numărul de locuri fiind limitat.
     Nu în ultimul rând, una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa Touch Me Not și va avea loc sâmbătă 16 martie, după ora 23, în Q Club, avându-i în prim plan pe FLUID.
     La OWR 12 prezentăm și alte filme entuziasmante ale unor realizatoare deja experimentate, precum Mona Nicoară (Distanța dintre mine și mine) și Alexandra Gulea (Valea Jiului – Note), dar și un fragment din filmul la care lucrează Andrei UjicăThings We Said Today. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când The Beatles au dat primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts.
     Documentarul realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon - Distanța dintre mine și mine - ne-o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecția filmului de joi, 21 martie de la Cinemateca Eforie, va avea loc o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de autoarele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu și Teona Galgoțiu.
     Scurtmetrajul Alexandrei Gulea - Valea Jiului - Note este dedicat situației particulare a acestei zone unde industria a dispărut complet și oamenii au fost nevoiți să caute de lucru în afara țării, lăsându-și în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu Zori de zi pe 22 și 23 martie.
     Timebox, realizat de Nora Agapi, va fi proiectat pe 19 martie la Pavilion32 și pe 21 martie la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea.
     John 746, scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea, are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.
     Continuând programul workin-in-progress, OWR 12 proiectează trei documentare care sunt în proces de realizare. Pocalul. Despre fii și fiice – proiectul Cătălinei Tesăr – prezintă o comunitate de romi din Transilvania și felul în care tradițiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32.
     În Casa cu păpuși, un tânăr regizor (Tudor Platon) urmărește cinci femei în vârstă din familia sa extinsă și modul în care se acomodează și reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32.
     Casa noastră – proiectul lui Victor Bulat – spune povestea unei familii din Bălți, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
(04.03.2019)

Tags: cele doua executii ale maresalului film, documentare romanesti, evropa film, one world romania 12, things we said today film, timebox film, work in progres owr

Comments: