Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul One World România 2014


     Între 17-23 martie, unim lumea prin documentare, la cea de-a 7-a ediţie a Festivalului One World România.
Organizat de Asociaţia One World România şi Centrul Ceh, evenimentul are drept partener Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung şi este susţinut de Consiliul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Erste, Uniunea Cineaştilor din România şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
„De la ultima noastră ediţie, strada s-a umplut de oameni care au găsit cauze pentru care să lupte. Pentru prima oară din 1989, a bătut un vânt de solidaritate. Uitându-ne în calendar, am văzut că au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit să fie de ajuns. Am adunat filme care privesc în urmă spre acest sfert de secol şi spre ce s-a petrecut mai înainte în Europa răsăriteană”, spune regizorul Alexandru Solomon, directorul festivalului.
One World România este programatic dedicat Drepturilor Omului şi este iniţiat în memoria lui Václav Havel.
Festivalul are un program complex, cu multe documentare, organizate pe secţiuni - După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica Mass Media, Şi dragostea este un drept al omului, Teme speciale, Marcel Lozinski - Stăpânul hazardului, Work-in-progress, Ce caută teatrul la cinema?. Complementar acestui program, în cadrul festivalului se organizează diferite evenimente, ca expoziţia “Rezist-Exist” a lui Dan Perjovski sau circuitul turistic anti-corupţie “Marele circuit al şpăgii”.
Matineele pentru liceeni de la Cinema Elvira Popescu şi Juriul liceenilor, alcătuit din 5 elevi selectaţi de organizatori, dau contur responsabilităţii asumate pentru implicarea civică a noilor generaţii de cinefili-viitori cineaşti. Sâmbătă, 22 martie, la orele 11, este vizionat şi dezbătut documentarul Ba se poate!, realizat de Tedy Necula în cadrul programului Zburd - Educaţie prin coaching.
În diferite secţiuni ale festivalului sunt câteva documentare româneşti. La Secţiunea După 25 de ani, avem Studioul Alexandru Sahia: Oldies, Goldies, o selecţie de 88 de minute din diferite documentare ale regizorilor Alexandru Boiangiu, Doru şi Paula Segal, Laurenţiu Damian, Ovidiu Bose Paştina.
La Secţiunea Rebeli pentru cauze au fost selectate Toamna românească, realizat de Matei Budeş, şi Bucureşti, unde eşti? al lui Vlad Petri.
Reţeaua este un proiect prezentat de regizorul Claudiu Mitcu în cadrul Secţiunii Work-in-Progress.
Atelierul “Am o idee, ce fac mai departe?”, organizat în 21-23 martie la Clubul Ţăranului Român şi la Centrul Ceh, îşi propune un program intens de pregătire a tinerilor care vor să devină documentarişti, cel mai bun proiect fiind selectat pentru participarea la atelierul ”Rough-Cut Boutique” din cadrul Festivalului de la Sarajevo, august 2014. 
Detalii: oneworld.ro
 
 

Tags: alexandru solomon, documentar, matei budes, one world romania, vlad petri

Comments: