Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Festivalul de Film Istoric de la Râşnov 2014


    

      Râşnov, localitate atestată documentar din 1331, este locul potrivit pentru un festival ce mizează pe filmul istoric, iar ediţia din acest an a confirmat potenţialul cultural al acestui proiect ambiţios. Festivalul Filmului Istoric de la Râşnov (1-10 august) a ordonat cele 40 de filme înscrise în program sub trei mari teme: Marele Război, 1989 şi Producţii noi.
     Ficţiunea inspirată din istoria anilor ’50 (Closer to the Moon, filmul lui Nae Caranfil) a stat alături de documentare despre epoca recentă sau de filme studenţeşti. Au fost proiectate numeroase filme produse în România şi Republica Moldova, printre care şi lungmetrajele Nuntă în Basarabia, regizat de Nap Toader, şi La limita de jos a cerului, regizat de Igor Cobileanski.
     Înainte de vizionările de seară la poalele Cetăţii Râşnov, au avut loc, la Cinematograful “Amza Pellea”, dezbateri susţinute de lectori invitaţi şi de studenţii de la Şcoala de vară, organizată în colaborare cu Institutul Cultural Român.
În fiecare seară au fost concerte foarte diferite ca stil, de la trupa Byron la Ozana Barabancea, de la Fanfara Armatei Libaneze la trupa Celelalte cuvinte.  
     Organizatorii Festivalului de Film Istoric sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics. Producătorul evenimentului este Primăria Oraşului Râşnov, iar co-producători sunt Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociaţia Mioritics. Parteneri principali sunt Uniunea Cineaştilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundaţia Calea Victoriei, Independenţa Film şi RoImage.
Detalii: www.ffir.ro / facebook 

 
Imagine: Nicolae Cara
 

 

Tags: festivalul de film istoric rasnov, ffir, film istoric, film romanesc, scoala de vara rasnov

Comments: