Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFestivalul Ceau, Cinema! la Timișoara, oraș fără cinematografe


     Timișoara, nominalizat drept Capitală Culturală Europeană în 2020, este un oraș cosmopolit, cu multe naționalități, care are Operă, teatre, clădiri de patrimoniu, festivaluri de film, dar nu are cinematografe, ci doar câteva săli în centre comerciale. În punctele acumulate la candidatură, au contat și cele aduse de două festivaluri de film cu tradiție: Ceau, Cinema! (a V-a ediție) și Timishort (a X-a ediție). Din 2017, a fost strămutat la Timișoara, de la Mediaș, și MECEFF. Organizatorii fac eforturi de a găsi săli în care să organizeze proiecțiile. De anul trecut, a început renovarea unei grădini de vară, iar acum primăria a preluat sala Cinema Timiș, care urmează să fie amenajată. O soluție viabilă acum este Cinematograful din Gottlob, comună situată la 30 km de Timișoara, unde se fac proiecțiile din ultima zi a Festivalului Ceau, Cinema!
     Despre programul acestei ediții am vorbit cu criticul de film Ionuț Mareș, selecționer și membru al echipei de organizatori de la asociațiile Marele Ecran și Pelicula Culturală. Pasiunea pentru film și creativitatea sunt atuurile unui mic grup de oameni care mai cred că se poate. La ediția din 2017, în lipsa fondurilor necesare organizării unui festival, cele două asociații au inițiat o acțiune de crowdfunding, făcându-i părtași astfel pe spectatorii din Timișoara. Atmosfera relaxată se regăsește în numele festivalului, dar și în simbolul lui, lubenița (pepene verde, pentru necunoscători).
     Alături de secțiunile competiționale, festivalul omagiază în acest an trei cineaști timișoreni, toți documentariști. Trofeul Ceau, Cinema! se numește acum ”Răzvan Georgescu”, Andrei Ujică este invitat la retrospectiva filmelor sale, dar și la un masterclass, iar Florin Iepan participă la un focus, unde sunt proiectate trei producții, și este membru al juriului.
Despre evenimentele pregătite pentru ediția 2018, dar și despre juriu, am vorbit cu Ionuț Mareș la ARCUB.
Detalii: facebook
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(9.07.2018)

Tags: asociatia marele ecran timisoara, asociatia pelicula culturala timisoara, festivalul ceau cinema 2018, ionut mares, timisoara capitala culturala europeana 2020

Comments: