Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Fals tratat de mântuire a sufletului”, regizat de Nicolae Mărgineanu


     Printre filme de debut sau producții premiate la festivaluri internaționale, intră în cinematografe, cu discreție, o peliculă regizată de Nicolae Mărgineanu. Pentru acest film independent, regizorul a ales o poveste cu un subiect foarte important pentru istoria noastră recentă – arhivele CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), chiar dacă atenția ne este deturnată în fiecare zi către scandaluri caduce. Cine a fost turnat? Cine a turnat? Ce dosare au dispărut? Ce dosare au fost arse? Cum se închid investigațiile? Cum se împarte vinovăția? Scenariul lui Bogdan Adrian Toma încearcă niște răspunsuri. Scenaristul, care locuiește în SUA, mai are acum un scenariu, co-scris și regizat de Liviu Săndulescu, Cărturan, film aflat în postproducție.  
     Fals tratat de mântuire a sufletului este un mix de dramă cu thriller polițist. Sorin Toma (Ioan Andrei Ionescu) este un investigator hârșâit, copleșit de puține victorii și multe eșecuri, de interferențele politice, de o nevastă sâcâitoare, dar încăpățânat în dorința de a face dreptate. Primește un nou ajutor, Radu Olar (Bogdan Nechifor), un tânăr absolvent de Drept care crede în justiție. Cazul pe care îl investighează îi duce către o mănăstire, unde conduce o maică stareță autoritară (Maria Ploae) și unde vine uneori un călugăr (Remus Mărgineanu), implicat într-o poveste veche. Dualitatea personajelor, misterul, pericolul în care îi aduce cercetarea, felul în care e marcat Sorin Toma de contactul cu minciuna, disimularea, ticăloșia, toate îl determină pe tânărul investigator să ia o decizie privind propria carieră. O apariție specială are Valentin Uritescu.
     Fals tratat de mântuire a sufletului este o producție Ager Film, realizată independent, cu 15 zile de filmare. A intrat deja în cinematografe, distribuit de Cinemagix.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu 

Tags: ager film, bogdan adrian toma, bogdan nechifor, fals tratat de mantuire a sufletului film, ioan andrei ionescu, nicolae margineanu

Comments: