Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismExpertiză franceză pentru modificarea Legii cinematografiei


     Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a participat, în 20 și 21 ianuarie, la vizita oficială de la Paris, condusă de Prim-Ministrul Dacian Cioloș.
    Pe site-ul instituției a fost publicat astăzi, 27 ianuarie 2016, raportul acestei vizite, în care sunt detaliate întrevederile ministrului Culturii cu reprezentanți ai unor instituții naționale de cultură din Franța, cu scopul de a iniția viitoare colaborări.
     Printre acestea a fost și întâlnirea cu directorul Centrului Național al Cinematografiei din Franța, în cadrul căreia s-a discutat inițierea unui nou acord de parteneriat între cele două instituții – CNC-ul francez și român. Detaliile acestei colaborări vor fi schițate în luna februarie, la Berlin, în timpului festivalului de film (11.-21.02.2016), acordul urmând să fie finalizat și semnat la Festivalul de Film de la Cannes, în mai 2016.
     „Partea franceză își asumă oferirea expertizei pentru proiectul unei noi legi a cinematografiei și pentru o mai bună organizare a instituțiilor de film aflate în subordinea ministerului. S-au detaliat și alte puncte de interes ale cinematografiei române: predictibilitatea și securitatea financiară a fondurilor de producție, asigurarea măsurilor de bună distribuție, programe de educare cinematografică în învățământul preuniversitar, crearea unui fond comun de pre-producție, producție și post-producție, metode de conservare și arhivare pentru peliculele de film, precum și o poziție comună în lupta împotriva pirateriei,” arată raportul publicat astăzi. În plus, francezii au încurajat introducerea programelor de educație cinematografică încă din primele clase, care să le ofere copiilor instrumentele necesare unei priviri critice asupra filmului.
     La această întâlnire au participat, din partea franceză, Christophe Tardieu (directorul general CNC), Frédérique Bredin (președinta CNC), Michel Plazanet (director Afaceri Europene și Internaționale CNC), Irina Petrescu (șefa biroului „Saisons culturelles” din cadrul Ministerului de Externe al Franței), și Christophe Gigaudaut (consilier cultural al Ambasadei Franței la București și directorul Institutului Francez din România). Delegația română a fost formată din ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, Edmond Niculușcă (consilier pentru Comunicare și Spațiul Public), Anghel Damian (consilier pentru Artele Spectacolelor) și Răzvan Junescu (consilier la Ambasada României de la Paris).
     Într-un interviu acordat recent postului DIGI24, ministrul Culturii a afirmat că se întâlnește cu reprezentanți ai industriei filmului din România, pentru a-i consulta în legătură cu posibilele modificări pe Legea cinematografiei.
     Corina Șuteu (secretar de Stat în Ministerul Culturii) și Andrei Rus (consilier pentru Cinematografie) vor lua legătura cu Christope Tardieu și Michel Plazanet pentru a redacta viitorul acord dintre cele două CNC-uri.
     Detalii: Cultura.ro

Tags: cnc-ul francez, ministerul culturii, modificarea legii cinematografiei, vlad alexandrescu

Comments: