Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Dragoste 2: America”, scris și regizat de Florin Șerban


     La mii de kilometri distanță și în stiluri complet diferite, doi regizori europeni  au gândit câte o trilogie a dragostei și dorinței: Florin Șerban (Dragoste 1: Câine, Dragoste 2: America) și Luca Guadagnino (I Am Love, The Bigger Splash, Call Me by Your Name).
     Florin Șerban, creativ și neobosit în căutarea unor povești și formule cinematografice, a mai avut două filme cu povești de dragoste, dar nu erau nucleul intrigii: Dacă vreau să fluier, fluier și Box.
     Dragoste 1: Câine are un cuplu matur, Irina și Simion (Cosmina StratanValeriu Andriuță), cu o dorință primitivă, ce se manifestă în decorul colțuros al unui munte. O casă izolată, înconjurată de pădure, și un câine agresiv accentuează ideea de atemporalitate și în afara lumii. Aceleași caracteristici le are și Dragoste 2: America, în care cei doi eroi (Emõke Pál – Igor Babiac) se întâlnesc într-o casă din pădure, înconjurată de apă, pentru o ultimă noapte de dragoste, înainte de plecarea lui în America. Singura referință la lumea din jur este chiar America, un loc unde el vrea să ajungă, împlinirea acestui vis fiind condiționată de puterea de a se rupe din vraja iubirii. Apa de lângă casă e potrivită cu poezia poveștii, cu o țesătură fină de realitate și proiecții ale dorințelor, cu gesturi lumești (bătaia cu soțul ei) și vise (împușcătura din noapte). Dialogul are multe citate și referințe culturale, cu o teatralitate premeditată și în alegerea actorilor, care vorbesc cu un accent special: Emõke Pál (actriță la Cluj) este Beatrice și Igor Babiac (actor Republica Moldova) este Anton.
     Dacă în Dragoste 1: Cîine carnalitatea relației e accentuată de cameră (Marcin Koszalka), în Dragoste 2: America avem poezie, distanță, respectarea intimității, o cameră non-invazivă (Oleg Mutu).
     Muzica creată de compozitorul polonez Bartosz Chajdecki accentuează emoția, nu comentează povestea, iar Florin Șerban este încântat de colaborare. ”Am făcut filmul ăsta exact așa cum am vrut”, zice regizorul, care semnează și montajul.  
     Până la partea a treia, care va fi o iubire adolescentină, Florin Șerban lucrează la un horror, Hamlet, pentru care colaborează din nou cu Cosmina Stratan și Igor Babiac.
     Dragoste 2: America este produs și distribuit de Fantascope Films, unde, după circuitul în cinematografe, va putea fi vizionat on line on demand.
Filmul a avut două proiecții speciale în București, la Cinema Union și Muzeul Țăranului Român, în prezența echipei.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

 

Tags: dragoste 2 america film, emoke pal, fantascope films, florin serban, igor babiac, oleg mutu

Comments: