Documentarul ”Memoria clipei”, de Ovidiu Georgescu, în avanpremieră
După mai multe lungmetraje de ficțiune, regizorul Ovidiu Georgescu revine la o pasiune mai veche, documentarul. Memoria clipei, prezentat în avanpremieră la Muzeul Țăranului Român, este o poveste la care cineastul s-a întors, după mai mulți ani, în Poiana Cătunenilor, o localitate ascunsă între dealuri din apropierea Năsăudului. Este al patrulea documentar din ciclul pe care regizorul l-a numit ”România mea profundă”.
Viorica Cătuna este un personaj de poveste, o bătrână fără vârstă, care locuiește singură, cântă, coase și citește sau scrie. I-a permis regizorului să intre în lumea ei, fără rezerve. O lume de istorii, de mitologie, în afara timpului. Mică de statură, dar cu multă energie, Viorica Cătuna cântă la mai multe instrumente și, deși a absolvit Studii naturale, a fost profesoară de muzică în Maramureș și acasă. Este custodele școlii din sat, înființată de un membru al familiei, închisă acum pentru că nu mai sunt decât foarte puțini copii. O păstrează curată și gata oricând să fie redeschisă, ”poate va fi nevoie”. Trăiește în casa bătrânească, unde are multe cărți și abonamente la reviste literare. Povestește cu bucurie despre întâlnirea cu Nchita Stănescu și despre încercările ei literare.
Filmările cu drona accentuează frumusețea locului, dar și liniștea și spațiul dintre case. Viorica Cătuna se gospodărește singură, la cei 90 de ani pe care nu-i arată, după care intră în universul ei spiritual, cu poveștile și bucuria de a trăi.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu