Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Divan Film Festival 2018: 32 de filme, 14 invitați speciali și peste 4.000 de spectatori


     Sâmbătă, 1 septembrie, s-a încheiat cea de-a 9-a ediție a festivalului dedicat filmului și artei culinare balcanice, Divan Film Festival. Timp de nouă zile, 24 august - 1 septembrie, cei aproximativ 4.000 de spectatori prezenți în Craiova și Port Cultural Cetate au participat la proiecții și întâlniri cu cineaști din spațiul balcanic, concerte și demonstrații culinare de excepție.
     Reunite sub tema acestei ediții -  “Balcanii visează” - în programul festivalului s-au regăsit 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli. Printre acestea s-au regăsit producțiile autohtone Dragoste 1: Câine (2018), prima parte a trilogiei dedicată dragostei semnată de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și  proiecția specială a filmului Moromeții (1987), plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, Moromeții 2 (2018), care va fi lansat în această toamnă.
     Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat regizorul kurd Kazim Öz, autor al filmului care a deschis festivalul, Zer (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul Sâmbătă / Sabado (Albania, Columbia, 2016), sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după Revoluție, Străjerii / The Sentries.
     Coloana sonoră a festivalului a fost asigurată de trupa transilvăneană, sZempöl Offchestra, care a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, în timp ce în Port Cultural Cetate, Aida și Noi, trupa ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, a adus un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, iar Mambo Siria a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.
     Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către gazda evenimentului, Mircea Dinescu. Anul acesta, istoricul culinar Cosmin Dragomir a completat meniul Divan Film Festival cu povești despre bucătăria balcanică. Prezentatorul celei de-a 9-a ediție a Divan Film Festival a fost scriitorul Adrian Teleșpan.
     Divan Film Festival a avut loc în perioada 24 - 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august - 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.
 

 
(3.09.2018)

Tags: catalin olaru, divan film festival 2018, dragoste 1 caine film, mircea dinescu, morometii film

Comments: