Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismDezbatere „Touch Me Not – The Politics of the Body”, la MoMA


     După un turneu internațional în marile festivaluri de film ale lumii și un circuit intens de lansări în cinematografele din Europa, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale, filmul Touch Me Not (regia Adina Pintilie) va fi lansat în cinema în Statele Unite pe 11 ianuarie 2019, la prestigiosul MoMA - Muzeul de Artă Modernă din New York.
     Filmul a fost primit cu entuziasm de presa americană și critici din SUA – A.O. Scott (The New York Times), Deborah Young (The Hollywood Reporter), David Ehrlich (IndieWire)
     Touch Me Not va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie, urmând să fie lansat în alte peste 25 de țări pe parcursul anului 2019.
     În contextul lansării cinematografice în SUA, MoMA găzduiește dezbaterea publică TOUCH ME NOT—The Politics of the Body (Politicile Corpului), care invită publicul la o conversație extinsă cu protagoniștii filmului. Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, pasionați activiști pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, alături de autoarea filmului Adina Pintilie și producătoarea Bianca Oana, vor discuta cu publicul american despre subiectele sensibile și de actualitate explorate în film. Prezența echipei filmului la MoMa este posibilă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român din New York. Evenimentul va avea loc pe 12 ianuarie.
     „Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte atât de importante ale vieții și identității noastre, totuși ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri și blocaje. Touch Me Not este o invitație la dialog”, spune cineasta Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie, de a te pune în «pielea» Celuilalt.”
     Prin controversa intensă pe care a stârnit-o chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj de Debut, Touch Me Not deschide un spațiu de auto-reflexivitate, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență transformativă. Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Uniunii Cineaștilor din România – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea acestui dialog activ cu publicul internațional.
     Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere, auto-reflexivitate și empatie și în țara noastră, printr-o serie de proiecții-eveniment însoțite de dezbaterile TOUCH ME NOT - Politicile corpului, programate pentru luna martie a acestui an.
(11.01.2019)

Tags: adina pintilie, bianca oana, christian bayerlein, grit uhlemann, moma museum of modern art, touch me not film

Comments: