Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Super 2020: Curatori și regizori înainte de BAC


     Super, festivalul de filme făcute de adolescenți urma să-și reinventeze structura curatorială cu ocazia celei de-a opta ediții. Pandemia a cerut și mai mult de la organizatori - să-și reinventeze și ateliere (fotografie, scriere creativă, dar mai ales film și curatoriat) astfel încât să acomodeze noile restricții. Acestea din urmă s-au ținut online, iar produsele au fost lansate în cadrul celor șapte zile de festival. Asta nu a fost oarecare ocazie pentru adolescenții creativi, nu dacă îi luăm în considerare contextul. Perioada pandemiei, în toată confuzia ei, a scos mulți oameni în față pentru a vorbi despre tineri. Părinți, profesori, psihologi, activiști, fiecare a avut ceva de spus. Însă vocea lor, a liceenilor, s-a auzit prea puțin în lipsa mediatorilor. Atelierul de film organizat de Super a selectat 12 tineri din toată țara pentru a realiza scurtmetraje sub umbrela tematică "între patru pereți". Aceștia au fost îndrumați de Diana Smeu, tânăr critic de film, și au participat la cursuri susținute de cineaștii Ana Lungu (regie), Irina Trocan și Călin Boto (critică de film), Simona Sava (scenaristică), Carmen Tofeni (imagine), Carla Fotea (producție), Dragoș Apetri (montaj) și Ioan Filip (sunet). 


     Însăși ideea festivalului este de a încuraja producția de artă în rândul adolescenților. Ce e nou la această ediție ține de curatoriat. Nu mai e vorba doar de cum produci artă, ci și de cum o gestionezi. Atelierul "Zero la Purtare", organizat de Super în parteneriat cu One World Romania, a urmărit formarea unei echipe de tineri liceeni care să formeze Juriul liceenilor din cadrul OWR și să curatorieze această ediție a Super. Participanții au fost îndrumați de Silvia Niculae și Paul Dogioiu, membri ai echipei festivalului, și cineaștii Cristina Haneș și Dragoș Apetri. Atelierele au fost susținute de Flavia Dima, Ileana Szasz și Călin Boto. Printre altele, a fost inclusiv o ocazie de a dezbate situația actuală a orelor de educație plastică și muzicală, singurele materii de profil artistic din programa școlară. Pardon, nu de a dezbate, ci de a asculta. 

     Un alt workshop de film organizat de festival, de data aceasta în parteneriat cu You. The Youth Project, a marcat  trecerea a 30 de ani de la revoluție. Coordonatoarea a fost cineasta Teona Galgoțiu, iar printre mentori s-au numărat cineastul Radu Jude, criticii de film Flavia Dima și Călin Boto, și poetul Andrei Dósa.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(10.04.2020)

Tags: ce ne facem cu revolutia atelier, cristina hanes, dragos hanciu, flavia dima, super festivalul de filme facute de adolescenti, zero la purtare atelier

Comments: