Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCristi Iftime și filme românești la Festivalul „Nowe Horyzonty” de la Wrocław


Institutul Cultural Român de la Varşovia este pentru a şasea oară partener al Festivalului de Film de la Wrocław (23 iulie - 2 august).

România va fi prezentă la atelierele „Studio Nowe Horyzonty” (26-29.07), unde Institutul susţine participarea regizorului Cristi Iftime, dar şi în secţiunea de proiecţii din afara concursului – Panorama, cu filmele Aferim, în regia lui Radu Jude, Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, şi Comoara, regia Corneliu Porumboiu.   
Aflat anul acesta la cea de-a XV-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională. Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, festivalul prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni - concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber - evenimentul aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Echipa de selecţioneri a Festivalului alege în program, din toate colţurile lumii, filme puternice, cu forţă de expresie şi forme deosebite, care trezesc pretutindeni reacţii extreme şi emoţii, care nasc polemici şi discuţii, admiraţie şi proteste. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti. 
Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului. Printre „profesorii” străini din acest an se numără Gavin Humpfries, David Pope (London Film Academy), James Mullighan (Cork Film Festival), Raymond Phathanavirangoon (Hong Kong IFF), Guillaume de Seille (Arizona Films), Ewa Puszczyńska (producătoarea filmului polonez Ida, răsplătit în acest an cu Premiul Oscar), Beatrice Naumann, Katarzyna Karwan (Premium Films). 
Această a şasea ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a cincea participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2015 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acum Cristi Iftime.
În prezent, Cristi Iftime a terminat un mediumetraj documentar, Sfârșit de vară în Liga a cincea, se află în preproducţie cu lungmetrajul de debut, Marița (produs de Ada Solomon, Hi Film Productions), caută finanţare pentru două scurtmetraje şi dezvoltă un alt scenariu de lungmetraj.
Detalii: www.icr.ro / www.nowehoryzonty.pl

Tags: aferim film, comoara film, cristi iftime, muntele magic film, nowe horyzonty festival 2015

Comments: