Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cosmina Stratan, Shooting Star 2014


     Rolul de debut în film, Voichiţa din După dealuri, regia Cristian Mungiu, i-a adus Premiul de interpretare feminină la Cannes 2012, pe care l-a împărţit cu Cristina Flutur, partenera din film. Acum o vedem săptămânal în serialul HBO Rămâi cu mine, în rolul Dorinei.
Cosmina Stratan a început cariera cinematografică sub stele bune. Selecţionată în programul Shooting Stars 2014 la Festivalul de Film de la Berlin, Cosmina a făcut o foarte bună impresie. “Cosmina domină prin emoţii. În După dealuri joacă cu o precizie incredibilă şi personajul ei transmite un sentiment foarte puternic”, a declarat juriul care a realizat selecţia celor 10 actori.
     Programul Shooting Stars a fost benefic pentru cariera multor tineri actori români care au câştigat titlul - Maria Popistaşu (2007), Anamaria Marinca (2008), Dragoş Bucur (2010), Ana Ularu (2012), Ada Condeescu (2013).
Întâlnirile cu directorii şi agenţii de casting, şedinţe foto, conferinţa de presă internaţională şi covorul roşu de la Berlinală sunt câteva dintre cele mai importante momente ale programului, ajuns la cea de-a 17-a ediţie.  “Întâlnirile pe care le are un actor, de obicei, cu agenţi şi directori de casting în câteva luni bune, s-au întâmplat la Berlin în trei zile. Este o experienţă extrem de benefică pentru cariera oricărui actor. Am avut şansa să formăm repede o echipă, nu doar pe hârtie, şi să ne bucurăm de tot ceea ce a avut de oferit Shooting Stars, ca într-un carusel. Am fost cronometraţi şi răsfăţaţi”, spune Cosmina despre experienţa ei la Shooting Stars. 
Printre cei 10 actori selectaţi în acest an a fost şi o altă româncă, Maria Drăguş, care a reprezentat Germania, unde locuieşte de mult timp.
Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars la Berlinale Palast. Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scenă de Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz.
Prezenţa Cosminei Stratan în cadrul programului Shooting Stars a fost sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei şi ICR Berlin.
Ţinutele vestimentare ale Cosminei au fost asigurate de Maria Lucia Hohan, Stephan Pelger şi atelierul 109.
Programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.  
 

Tags: cosmina stratan, dupa dealuri, festivalul berlin, ramai cu mine, shooting stars

Comments: