Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCosmina Stratan la Berlin


     Cosmina Stratan are stofă de vedetă, aşa cum o dovedesc premiile pe care le-a primit deja, dar şi imaginea pe care o construieşte şedinţa foto de la Berlin.

     Câştigătoare a Premiului de interpretare feminină la Cannes în 2012, pentru rolul din După dealuri, regizat de Cristian Mungiu, debutul ei în lungmetraj, şi Shooting Star România 2014 la Festivalul Internaţional de la Berlin, Cosmina este o actriţă în ascensiune. 
Timp de trei zile, 8-10 februarie, a fost la Berlin, alături de alţi 9 tineri actori europeni, selectaţi în programul Shooting Stars. Prezenţa ei la Berlin a fost susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român de la Berlin. Chiar dacă a avut un program foarte intens, Cosmina a reuşit, de data asta, să vadă şi oraşul. A mai fost la Berlin şi în 2012, când ICR Berlin a prezentat filmul După dealuri în cadrul Festivalului de film românesc "Rekonstruktion Rumänien", dar programul nu i-a permis decât o plimbare cu taxiul.
“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă. Nu mi-am făcut niciodată vacanţa aici, iar de câte ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusă de curţile interioare ale Berlinului, ticsite cu cafenele şi terase cu câte două mese, cel mult. Ultima dată am reuşit să fac cel mai neconvenţional tur al oraşului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul rămăşiţelor Zidului şi mi-au rămas foarte clar întipărite câteva imagini. A fost singura variantă care s-a potrivit programului”, spune Cosmina. 
     Anul acesta, la Shooting Stars, au fost trei zile nebuneşti. “A fost cel mai aglomerat festival la care am participat”, povesteşte actriţa. “Alergam  dintr-o parte în alta cu bigudiuri în cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o maşină la alta. Aveam impresia că n-o să ajungem să le facem pe toate într-o zi”. 
Cu toate astea, cei zece actori europeni au ajuns să facă echipă. “Am cunoscut foarte multă lume la Berlin şi cu siguranţă asta îmi va fi de folos. Poate vor apărea contracte noi şi colaborări cu regizori străini, însă un lucru rămâne sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina. La repetiţia pentru Gală, “ne uitam fiecare la filmuleţele de prezentare ale celorlalţi în timp ce rulau pe eranul de pe scenă şi eram deja mândri. Plus că s-a mers până la capăt cu repetiţia: ni s-a dat chiar şi câte o sticlă de apă plată în loc de trofeu. Şi făceam fiecare câte o plecăciune ciudată, pe care n-am avut curaj s-o mai facem şi cu sala plină.” 
Pe Cosmina Stratan am văzut-o de curând în serialul HBO Rămâi cu mine.

Fotografiile sunt realizate de Oana Popa de la ICR Berlin.
 


 

(11.03.2014)

Tags: cosmina stratan, dupa dealuri film, ramai cu mine, shooting stars 2014

Comments: