Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Corneliu Porumboiu la tinerețe


     Premiera săptămânii pe cinepub.ro este scurtmetrajul Călătorie la oraș, regizat de Corneliu Porumboiu.
     ”Când te uiți în urmă la primele lucrări ale unui regizor, tinzi să cauți cu privirea, aproape ca la microscop, examinând execuția formală și tematică. Probabil suntem antrenați să urmărim, într-un sens evoluționist, felul în care se dezvoltă limbajul cinematografic în traiectoria unui autor. 
     „Călătorie la oraș” e o bijuterie filmată în peliculă color, adună sub metrajul său elemente pe care regizorul avea să le folosească în lungmetrajele sale viitoare atât la nivel tematic cât și vizual. Un învățător tânăr și un șofer trebuie să meargă la oraș pentru a cumpăra un calculator cu conexiune la internet, dar și un colac pentru toaleta primarului. 
Aici personajele pot fi neghioabe, corupte, subjugate, sau dimpotrivă opresive, însă un lucru e clar: nimeni nu e pierdut. Fiecare încearcă să-și facă traiul cât mai bun și știe exact cum trebuie făcut asta. Diferența dintre indivizi e că unii reușesc s-o facă, iar alții nu. 
     „Între scurta euforie alcoolizată «Pe aripile vinului» şi mediu-metrajul «Visul lui Liviu», Corneliu Porumboiu (Polițist, adjectiv [Un certain regard], Comoara [Un certain regard]) a regizat «Călătorie la oraş». Nu e la prima mână, ca «Pe aripile vinului» (care era mai puţin cool şi mai mult al-cool), și nici grav și elaborat ca «Visul lui Liviu». Aici nu-i vorba decât de nevoia de un scaun de toaletă şi de Internet la sate, pentru care toată acţiunea se mută la oraş. Şi nu în orice fel de oraş, ci-ntr-unul care-şi serbează 854 de ani de la atestarea documentară. Ce-l face cool pe Porumboiu, nu e neapărat umorul, effortless, ci felul în care şi-a construit deja un univers imediat recognoscibil. Dar dacă e să pun degetul pe ceva, atunci e sigur schimbul de replici dintre secretara de la oraş şi profesorul de la sat, venit să ia un calculator: «Unde-i unitatea?» «Militară?»”(Mihai Chirilov, Re:Publik mai 2005)
     Când învățătorul e întrebat ce fac calculatoarele, el spune că pot crea lumi virtuale. Însă exemplul de lume pe care îl dă nu e unul opus celei în care trăiesc personajele. Dimpotrivă, el spune că se poate recrea și satul lor așa cum e. „Cum adică, se vede satul nostru din calculator?” Întreabă personajul jucat de Ion Sapdaru. „Da.” „Și biserica?” „Da.” „Și primăria?” „Da.” „Și bufetul lu’ cumnată-miu din deal?” „Da.” „Ei, pe ălă te rog frumos să-l scoți dracului din calculator.” 
     Un film care a câștigat în 2004 la Cannes Premiul II în secţiunea Cinéfondation și care a avut parte tot în același an de Marele premiu pentru scurtmetraj la Montpellier MFF, Premiul special al juriului la Kerry IFF și Premiul pentru regie la Anonimul IFF. 
     Mai e un loc special, unde „Călătorie la oraș” s-a oprit înainte de a primi toate aceste distincții onorabile. Acel loc e Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, care își începe marțea viitoare cea de-a 26-a ediție. Vă invităm să urmăriți filmele din competiție online pe Cinepub, sau fizic la Cinemateca Eforie conform programului afișat aici. (Emil Vasilache, cinepub.ro)
 
(1.12.2022)

Tags: calatorie la oras film, cinemaiubit 2022, cinepub.ro, corneliu porumboiu

Comments: