Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Claire Simon la Cineclubul One World Romania


     Cineclubul OWR din luna mai prezintă două dintre primele filme realizate de Claire Simon, una dintre cele mai importante cineaste franceze contemporane.  Documentarele pe care le vom prezenta la POINT sunt În pauză/Recreations (1992) și Cu orice preț/Coûte que coûte (1995).
     Proiecțiile sunt organizate cu sprijinul Institutului Francez din București și fac parte dintr-o retrospectivă mai amplă dedicată acesteia în cadrul Festivalului Filmului Francez 2019, care se desfășoară la București în perioada 8-16 mai.
     Duminică, 12 mai la POINT, Claire Simon va susține și un masterclass în cadrul Cineclubului, imediat după proiecția filmului În pauză. Proiecția începe la ora 19:00 și continuăm cu masterclass-ul de la ora 20:00.
     Filmul În pauză, realizat de Claire Simon în anul 1992 în curtea unei grădinițe, în timpul recreațiilor, este unul dintre foarte puținele filme din istoria cinematografului care surprind lumea copiilor dintr-o perspectivă apropiată de a lor, neîncercând să suprapună acțiunilor acestora (jocuri care mai de care mai insolite) tot felul de semnificații sau o morală. De aceea, experiența vizionării acestui documentar e mai degrabă una senzorială, în prim-plan fiind energia brută și dinamica spectaculoasă a relațiilor dintre copii, ghidată de rațiuni demult uitate de cei trecuți de vârsta lor.
     În Cu orice preț,  în apropiere de Nisa, angajații unei mici firme specializate în fabricarea porțiilor de mâncare gătite vândute în supermarketuri luptă zi de zi să supraviețuiască. Timp de mai multe luni, Claire Simon a filmat lupta patronului și a celor cinci angajați de a găși soluții si a salva afacerea de la faliment, cu orice preț.
 
Programul Cineclubului One World Romania
@POINT (strada General Eremia Grigorescu nr. 10)

Duminică 12 mai
ora 19:00 | proiecție În pauză/Recreations (1992)  durata: 55 de minute (subtitrări în limba română)
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-recreations
ora 20:00 | Masterclass Claire Simon | durata: 120 de minute
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-masterclass-claire-simon
 
Duminică 26 mai
ora 19:00 | proiecție Cu orice preț/Coûte que coûte (1995)| durata: 100 minute (subtitrări în limba engleză)
intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/film/bilete-festivalul-filmului-francez-2019-coute-que-coute
 
(09.05.2019)

Tags: cineclubul one world romania, claire simon, festivalul filmului francez 2019, teatrul point

Comments: