Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismÎn loc de prefaţă

"Managementul producţiei de film"

Lucian Pricop

  • Editura Tritonic
  • Bucureşti, 2011
  • 440 pagini

În loc de prefaţă


     „Dincolo de valoarea intrisecă a lucrării, subscrisă semnului unicităţii prima ediţie şi sub semnul adecvării necesare la cea de-a doua, aş dori să relev altceva. Există în orice proiect cinematografic, ca de altfel în orice proiect, o nevăzută. Aceasta este concertată de nişte profesionişti, care fac ca lucrurile să se întâmple ca şi cum aşa ar trebui să fie, profesionişti, ale căror nume curg pe generic uneori foarte repede, din raţiuni pe care nu le discut aici. Indiferent de calitatea artistică a produsului cinematografic există o calitate incontestabilă, conţinută în însuşi faptul că acest produs a ajuns la standard, iar «vinovaţii» de această reuşită sunt acei profesionişti puţin vizibili, producătorii. Autorul acestei cărţi, un specialist cu background, cazuistică şi expertiză recunoscut între profesioniştii domeniului, conceptualizează într-un mod demn de toată aprecierea, structurând un domeniu atât de complicat şi exhaustiv, la modul referenţial. Sigur literatura domeniului nu este o noutate, în schimb capacitatea autorului de a inova, de a transforma creativ şi de a adecva conţinutul este un merit incontestabil, care îl legitimează ca un deschizător de orizont şi ca un mentor valid pentru toţi cei care vor, sau pot fi «eminenţe din umbră», sensul cel mai bun şi propriu al cuvântului pentru creaţia şi producţia cinematografică.” (Prof univ. dr. Adrian Titieni)

     „O imensă plăcere să văd tipărită în România o astfel de carte. Este o carte utilă pentru cei care se consideră a şti tot în producţia de filme dar care mai au încă de învăţat. Este de fapt o enciclopedie adresată profesioniştilor, acelora care tind să devină profesionişti în această industrie. Şi astăzi, după aproape 35 de ani în cinematografie, ani în care chiar am făcut film şi încă avut multe de învăţat, citind acest volum, spun volum gândindu-mă că este primul dintr-o serie ce urmează. Bravo Lucian”. (Vlad Păunescu – producător, director de fotografie)

     "Lucian Pricop este un pionier îndăzneț: se preocupă de explicarea unor operațiuni și procese care pot părea savante și complicate unui neofit. În fapt, Lucian e singurul om pe care îl cunosc care încearcă să dezlege toate firele meseriei de producător și să lase o moștenire esențială celor care vor să învețe cum și de unde se pot aduce bani în filmul românesc, sau care e relația dintre producători, distribuitori și agenți de vânzări. Tinerii producători au multe de învățat din această carte." (Tudor Giurgiu – regizor, producător, distribuitor)
     
     „Autorul cărţii de faţă, dl. Lucian Pricop, şi-a făcut ucenicia în profesie, cu ani în urmă, în echipele de filmare ale Studioului de la Buftea. Era perioada când filmul căpătase statut de „artă şi industrie", cu toate rigorile ce decurg din acest postulat formulat de clasicii cinematografiei. Anii au trecut. Buftea a dispărut de pe firmamentul artei a şaptea, iar dl. Lucian Pricop s-a convertit la rigorile vremii şi ale filmului „nou", cu dificultatea profesionistului vulnerabil la capitolul finanţării. Învăţase cum se cheltuiesc banii în producţia unui film, mai puţin însemnătatea banului investit şi recuperarea lui. Înzestrat cu vaste cunoştinte de specialitate, el a investigat toate etapele realizării unui film din zilele noastre prin prisma unui personaj misterios şi omniprezent: managerul. Cu trudă, perseverenţă şi pricepere de dascăl, el pune în mâna confraţilor din cinematografie un instrument de lucru bazat pe rigoare organizatorică, metodică şi eficienţă economică. Într-un cuvânt repune în drepturile sale, fireşti, banul, ca resursă şi importantă strategică în producţia de film. Ceea ce nu înseamnă câtuşi de puţin, că acurn mijloacele băneşti se consumă cu ştiinţă şi cumpătare. Spre onoarea sa de specialist în materie, d-sa pune în gardă, atenţionează şi visează la standarde hollywoodiene. O carte utilă într-un moment prielnic.” (Prof. univ. Constantin Pivniceru)
 
(Prefaţă volum)
Tags: cinetipar aarc.ro, lucian pricop, managemetul productiei de film, recenzie carte

Comments: