Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCinepub a lansat „ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc”


     Joi, 3 decembrie, CINEPUB a lansat „ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc”, produsă pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD - Groupe Société Générale.
     Proiectul constă într-o serie de eseuri web video care readuc lunar în atenția publicului unele dintre momentele importante ale cinematografulului românesc. Premiera lunară va putea fi văzută exclusiv pe scena9.ro în prima săptămână de la lansare, ulterior fiind disponibilă și pe cinepub.ro și pe site-urile partenere.
     Lucian Georgescu (profesor de film, scenarist și producător), fondatorul CINEPUB, spune: „Am denumit această mini-serie «o istorie alternativă», pentru a exclude ipostaza academică, sau «oficială». ICAR nu își propune să epuizeze subiectul - uitat de altfel - al unei istorii a cinematografului autohton, pentru că punctele de vedere, modalitatea de receptare și mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro își propune să susțină comunicarea premierelor de lungmetraj de pe cinepub.ro și să extragă din acestea esența contextului istoric în care au fost create. Este o perspectivă diacronică, dar nu cronologică, axiologică, dar nu ierarhică. Episoadele ICAR nu sint filmulețe de sau pentru școală și nici documentare exhaustive, ci doar pastile de conținut video online, teaser-e web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență. Discursul magistral de la catedră al profesorului George Littera, despre generozitatea actului receptării filmului, a dispărut din școala de film și din societatea românească odată cu marele filmolog și a fost înlocuit de monologul dictaturii stilistice unice. O nouă generație poate schimba punctul de vedere și starea de fapt, datorită neapartenenței sale la o istorie sau alta. Alternativ înseamnă posibilitatea de a schimba neîncetat punctul de vedere, iar asta este definiția libertății, iar ICAR este un proiect liber.”
     Episodul-pilot ICAR este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lungmetraj selectată de pe cinepub.ro. Primul episod tematic, care va fi lansat in a doua jumătate a lunii decembrie, va fi legat de premiera unei pietre de hotar a adaptării cinematografice, Moromeții, în regia lui Stere Gulea, și lansează dezbaterea despre actualitatea acestui personaj-cheie al culturii românești. Filmul Moromeții este disponibil online, pe CINEPUB.
     Detalii: www.scena9.ro/icar // www.cinepub.ro
 

Tags: cinepub, icar, o istorie alternativă a cinematografului românesc, lucian georgescu, morometii film

Comments: