Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



CineMAiubit 2019


     Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit a avut loc între 3 și 7 decembrie 2019. Inițiat de Elisabeta Bostan, festivalul s-a desfășurat de-a lungul anilor la Cinema Studio și s-a mutat la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică  „I.L. Caragiale” – UNATC, când Studio a fost închis. Începând cu anul acesta, proiecțiile de film din cadrul CineMAiubit se desfășoară la Cinematecă – Sala Eforie (Jean Georgescu).
     CineMAiubit cuprinde două secțiuni competiționale – competiția internațională și națională –, precum și o componentă educațională, cu o serie de ateliere de scenaristică, game design și storytelling, animație ș.a. „MidPoint Intensive este cel mai vechi atelier al nostru, care deja a ajuns la a 8-a ediție. E un atelier care deja a produs primele rezultate, în sensul că proiecte care în anii trecuți au fost selectate și dezvoltate în cadrul atelierului au ajuns filme […] El este susținut în fiecare an prin intermediul MidPoint de la Praga, de un regizor maghiar, Csaba Bollók, care este și profesor. […] Celelalte ateliere sunt realizate în parteneriat cu CINETic, centrul de cercetare al UNATC, și sunt, din punctul meu de vedere, cel puțin foarte interesante. Unul dintre ele, de exemplu, este despre sound design, dar nu numai sound design de cinema, ci tot ce înseamnă mediul virtual și jocuri. Al doilea este de storytelling și game design, iar al treilea este un atelier care e tradițional – atelierul de animație. […] În cele din urmă, dar nu ultimul, este Cine-Ritm, o colaborare între UNATC și Universitatea de Muzică, unde regizorii se pot întâlni cu compozitorii de acolo, în speranța că filmele românești vor avea, la un moment dat, și muzică originală”, a spus Doru Nițescu.
     Mulți dintre studenții premiați acum ne vor aduce performanțele viitoare.
 

     Gala de deschidere a avut loc pe 3 decembrie 2019, la Cinemateca Eforie. Doru Nițescu a prezentat programele principale ale festivalul și juriul, iar pe scenă au urcat Laurențiu Damian (Președinte UCIN și profesor la UNATC), precum și rectorul în funcție al UNATC, Nicolae Mandea, și noul rector, Liviu Lucaci.
     Ceremonia a fost urmată de proiecția documentarului Creativ, regizat de Ioana Grigore în cadrul programului de master de film documentar de la UNATC.

     Închiderea CineMAiubit a avut loc pe 7 decembrie, când au fost prezentați câștigătorii. Din juriu au făcut parte actrița Iulia Lumânare, regizorii Cătălin Mitulescu și Ioana Grigore, monteurul de film Corina Stavilă, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, criticii de film Ioan-Pavel Azap și Laurențiu Brătan. Printre câștigătorii CineMAiubit sunt Lucia Chicoș (Contraindicații), Ana Preda (Olimpia), Alma Buhagiar (Alge și Ultimul părinte), Roberta Șerban (Vizita) și Matei Moraru (Despre ce naiba să scriu).
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
(23.12.2019)

Tags: ana preda, cinemaiubit 2019, cretiv film, festival de film studentesc, ioana grigore, luiza chicos, roberta serban

Comments: