Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Cinema, mon amour”, premiera lunii decembrie la HBO


În luna decembrie, HBO programează multe filme românești, iar pe 19 dec. vom afla ce producții, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film 2015, vor fi câștigătoare.

     Pe lista Academiei Europene se află în acest an Toto și surorile lui, realizat de Alexander Nanau, Aferim!, regizat de Radu Jude, și Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu. Primele două au avut deja premiera la HBO.
Pe 1 decembrie, programul dedicat Zilei Naționale, a cuprins scurtmetrajele în premieră Colecția de arome, regizat de Igor Cobileanski, Filmul de la capătul lumii, regizat de Gheorghe Preda, Mesagerul, regizat de Radu Potcoavă, O faptă bună, regizat de Andrei Gruzsniczki, și Vera, regizat de Dorian Boguță.
     Tot o premieră a lunii decembrie este și documentarul Cinema, mon amour, realizat de Alexandru Belc (17, 18, 29 decembrie), care prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț – unul dintre ultimele cinematografe rămase în România în prezent. Odată mândria națiunii, cinematografele din România sunt acum abandonate și uitate de toată lumea. Cu toate astea, ele sunt locuri pline de viață, dragoste și pasiune pentru cinema.
     Rămân în programul acestei luni filme românești care au avut de curând premiera la HBO: Chuck Norris versus Communism, realizat de Ilinca Călugăreanu, și 2+2, lungmetraj regizat de Thomas Ciulei. Producțiile românești care pot fi vizionate și în decembrie sunt Aferim!, regizat de Radu Jude, Alt Love Building, regizat de Iulia Rugină, De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu, și documentarele Omul Pasăre, realizat de Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea, și Rețeaua, realizat de Claudiu Mitcu. La multe dintre ele, HBO a participat și ca producător.
Detalii: hbo.ro

Tags: aferim film, cinema, mon amour film, premiile academiei europene de film 2015, programul hbo decembrie 2015

Comments: