Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineclub Queer – „Tarnation”, de Jonathan Caouette


     Despre debutul lui Jonathan Caouette cu filmul Tarnation (2003) s-a vorbit deseori în termenii apariției unei noi nișe în filmul de non-ficțiune, nișă pe care însuși regizorul o definește ca fiind mai degrabă un produs DIY (do-it-yourself), nu un documentar propriu-zis. Documentându-și viața încă de la vârsta de 11 ani pentru aproape două decenii, Jonathan Caouette colează timp de o oră și jumătate momente-cheie ale relației lui cu familia apropiată, ilustrând cauzele și etapele degradării psihice ale mamei lui, Renee. Compus din fragmente de home movies, secvențe din filme-cult, înregistrări ale căsuței vocale, scurte exerciții cinematografice realizate de cineast pe peliculă Super 8, fotografii, scrisori și decupaje din ziare, Tarnation este un film-jurnal care deschide o ușă către universul domestic al unei familii din suburbiile americane.
     Realizat cu un buget de doar 200 de dolari și montat în iMovie, filmul integrează încă din concept resursele limitate într-o estetică distinctă, care presupune un montaj rapid și utilizarea unor efecte de deformare și prelucrare a imaginii. Dincolo de procesul rememorării și al recuperării unui istoric de familie prin intermediul arhivei personale, Caouette abordează cu tandrețe trecutul tulbure al mamei și al bunicilor lui, discută deschis și empatic pe tema afecțiunilor psihice și se (re)construiește pe sine de-a lungul acestui proces. În acest sens, camera de filmat devine în Tarnation un instrument de (auto)cunoaștere, care poate fixa date și semnificații efemere pentru lecturi ulterioare.
     Afișul este realizat de Radu Pop, iar imaginea este preluată din filmul Walk Away Renee.
     Proiecția va avea loc joi, 11 iulie, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu inițiatorii Cineclubului și criticii de film Georgiana Vrăjitoru și Andrei Luca. Costul unui bilet este 5 lei.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Dacă prima ediție Cineclub Queer a explorat o serie de lungmetraje queer clasice, cea de-a doua ediție are ca reper mișcarea New Queer Cinema și se concentrează pe o selecție de titluri queer care reflectă prin discurs și estetică schimbările politice, sociale și economice care s-au produs în intervalul 1980 - 2000.
     Detalii: Cineclub Queer FB
(09.07.2019)

Tags: cineclub queer, cinemateca romana - arhiva nationala de film, georgiana madin, jonathan caouette, tarnation film

Comments: