Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineclub Queer - Fresh like a Daisy, la Cinema Eforie


     Începând cu data de 19 noiembrie, Cineclub Queer revine la Cinema Eforie din București cu o serie de șase proiecții ale unor filme queer clasice si contemporane. Proiecțiile reflectă o restructurare a conceptului curatorial, care de acum înainte va cuprinde trei categorii: Alive and Kicking (filme produse după anii ’90, care au influențat profund felul de a aborda narațiuni queer în cinematograful contemporan), Fresh like a Daisy (filme contemporane proaspăt scoase din cuptor) și A Blast from the Past (titluri care fie au fost deja canonizate, fie fac parte dintr-o cultură încă underground care a marcat evoluția cinematografului LGBTQ+).
     Cele două filme care fac parte din secțiunea Fresh like a Daisy vor fi urmate de câte o discuție prin Skype cu realizatoarele acestora.
     Searching Eva/Căutând-o pe Eva, în regia Piei Hellenthal (proiectat pe 22 noiembrie, ora 19h00, la Cinema Eforie), este un documentar de tip portret, cu elemente observaționale, în care regizoarea urmărește emergența unui nou tip de celebritate specifică erei internetului. Viața protagonistei, Eva, pentru care conceptul de intimitate a devenit demodat încă de când a împlinit 14 ani, e o exemplificare a fenomenului de ștergere a granițelor dintre viața publică și cea privată caracteristic construcției de celebritate prin intermediul rețelelor de socializare precum Instagram sau Facebook. În propriile sale cuvinte, Eva este o „rătăcitoare, berlineză, poetă, iubitoare de pisici, lucrătoare sexuală, fecioară, dependentă în curs de reabilitare, casnică, feministă și model”, pentru care experiența de viață intens documentată pe rețelele de socializare se transformă treptat într-un produs mediatic aparținând în egală măsură ei și fanilor ei.
     Urmărind-o timp de trei ani prin călătoriile pe care le face între Germania, Italia, Mexic și Grecia, structura filmului mimează tipul de interacțiune specifică mediului online, în timp ce Eva chestionează în eter idei precum sexualitatea, genul, conceptul de muncă sau ideea unei identități fixe, provocându-și constant urmăritorii și teoretizând raporturile inedite pe care le construiește cu aceștia.
Nominalizat la Teddy Awards în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin (2019), filmul a rulat în cadrul mai multor festivaluri prestigioase precum CPH:DOX, Ji.hlava IDFF, Queer Lisboa, Frameline San Francisco sau Helsinki IFF, urmând alte proiecții în cadrul unor festivaluri precum IDFA.
     Obscuro Barroco, în regia Evangeliei Kranioti (proiectat pe 23 noiembrie, ora 19h00, la Cinema Eforie), este un film la granița dintre poem și documentar observațional despre metamorfoză și fluiditatea genului, în care istoria orașului Rio de Janeiro se subscrie destinului protagonistei. Urmărind un personaj transgender iconic pentru mișcarea de emancipare queer din Brazilia, Luana Muniz, filmul explorează transformarea urbană a metropolei și atmosfera ei carnavalescă în strânsă legătură cu metamorfozele corpului, înțeles atât ca interfață socială, cât și ca instrument esențial în construirea identității.
     În mod concret, pe măsură ce protagonista traversează diverse peisaje urbane și contexte sociale din Rio de Janeiro, regizoarea evidențiază similitudini între dinamismul  orașului și evoluția Luanei Muniz.
     După premiera internațională în cadrul secțiunii Panorama de la Berlinale 2018, ocazie cu care filmul a și fost recompensat cu Premiul Special al Juriului în cadrul Teddy Awards, documentarul a mai fost proiectat în cadrul unor evenimente de profil precum Göteborg IFF, IDFA, Fringe! Queer Film Fest, Salonic IFF sau Sheffield Doc/Fest.
     Toate filmele proiectate vor avea subtitluri în limba română.
     Grafica evenimentelor este realizată de Radu Pop.
     Intrare: 5 lei.
     Detalii: Searching Eva FB Event // Obscuro Barroco FB Event
(15.11.2019)

Tags: andrei luca, cineclub queer, cinemateca eforie, georgiana madin, obscuro barroco film, searching eva film

Comments: