Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„Fructe de pădure”, de Alexandru Tatos, la Cineclub Film


     Fructe de pădure , în regia lui Alexandru Tatos, a fost prezentat în cadrul Cineclubului FILM la începutul lunii martie, la Cinemateca Română – Sala Eforie. În introducerea filmului a vorbit criticul și profesorul de cinema Dana Duma, redactor șef al revistei, care a și moderat discuția de la finalul proiecției, dar și Mihai Fulger, directorul Arhivei Naționale de Filme.
     La discuție au participat directorul de imagine Florin Mihăilescu, realizatoarea costumelor Svetlana Mihăilescu, actorul Cornel Mihalache, precum și criticii de film Titus Vîjeu (autor al volumului „Florin Mihăilescu, imaginea imaginii de film”) și Marilena Ilieșiu, care a revizitat recent filmografia regizorului Alexandru Tatos.
     Fructe de pădure este un film de actualitate, care abordează într-o manieră firească o problemă delicată provocată de politica pronatalistă din epoca comunistă. Amalia este o tânără din provincie care rămâne însărcinată cu iubitul ei, un băiat care își efectuează stagiul militar în apropierea localității ei și care se întoarce la viața lui odată ce este eliberat din armată. În discuția ulterioară proiecției, Dana Duma observă „densitatea de viață din filmul acesta – și din filmele lui Alexandru Tatos în general –, mai ales prin comparație cu filmele create în epoca aceea care falsificau imaginea vieții în România. Fructe de pădure impresionează în special prin asta. […] Tocmai de aceea filmele lui Tatos plac astăzi, pentru că au această densitate de viață și sinceritate.”
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: alexandru tatos, cineclub film, cinemateca romana arhiva nationala de film, florin mihailescu, fructe de padure film

Comments: