Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineaști români la Mostra Lisabona 2023


     Instituto Cultural Romeno Lisboa susține prezența Ligiei Soare, a Ioanei Nicoară și a lui Sergiu Negulici la cea de-a XXII-a ediţie a MONSTRA – Festivalul de animație de la Lisabona. Ediția MONSTRA de anul acesta va avea loc în perioada 15-26 martie, în diverse spații din capitala portugheză: Cinema São Jorge, Cinemateca Portuguesa, Cinema City Alvalade, Muzeul Marionetei și multe altele. Prezența românească în cadrul festivalului se va remarca prin diverse activități, de la proiecții de filme la proiecte de realitate augmentată și activități de formare.
     Ligia Soare este invitată la festival în calitate de membru al juriului pentru Competiția Curtas-metragens, iar Ioana Nicoară va face parte din juriul Secțiunii Curtíssimas. De asemenea, în cadrul festivalului, Ioana Nicoară va prezenta împreună cu Sergiu Negulici un proiect de realitate augmentată, prin intermediul aplicației dezvoltate de aceștia, și anume Reniform App, care se descarcă gratuit din App Store sau Google Play. Este vorba despre o expoziție la Cinematograful „São Jorge” din Lisabona, deschisă pe întreaga durată a festivalului, în cadrul căreia va fi prezentat un mic „showcase” de proiecte, printre care animații din cartea de poezii augmentată Himere Valahe și o parte din proiectul „De la Neacșu la AR”, care cuprinde ilustrații animate pentru texte scrise de autori români contemporani.
     Tot la Cinema „São Jorge”, Sala 2, în data de 24 martie 2023, de la ora 10:00, Ioana Nicoară și Sergiu Negulici vor susține prezentarea „Augmented reality @ Reniform Production”, care descrie abordarea specifică a celor doi artiști privind proiectele culturale care folosesc animație și realitate augmentată. De asemenea, organizatorii festivalului l-au invitat pe Sergiu Negulici să realizeze o lucrare augmentată complementară posterului festivalului, desenat de regizorul de filme de animație Koji Yamamura.
(15.03.2023)

Tags: ioana nicoara animator, ligia soare, mostra lisabona 2023, sergiu negulici

Comments: