Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Ceea ce ne lipsea”


     Se poartă „miss”-ele. Miss Tinerețe, Miss Costinești, Miss Dunărea, Miss Constanța... și acum Miss Litoral. Acesta este însă titlul ultimului film pe care regizorul Mircea Mureșan îl are pe „agenda sa de lucru”.
     Într-o atmosferă de concurs (de frumusețe) și de foarte multă muncă, la barul „Melody” din Mamaia, domnul Mureșan a avut amabilitatea să ne răspundă — în avanpremieră — la câteva întrebări (telegrafice):
― De ce o comedie?
― Îmi face plăcere să ofer spectatorilor noștri un film care să destindă, să descrețească frunțile. Avem nevoie, după momentele grele dar minunate prin care am trecut, de clipe de relaxare... Da, lucrând la acest film m-a atras în primul rând, divertismentul. Îmi doresc ca spectatorul care va intra la Miss Litoral să râdă din tot sufletul.
― Câteva cuvinte despre story-ul filmului...
― Este povestea alegerii unei „Miss Litoral” 1990, cele două personaje, rivale la acest titlu ― interpretate de Anca Țurcașiu și Carmen Trocan ― sunt tinere, frumoase, talentate, dar cu... fair-play-ul stau mai prost...
― Pe când premiera?
— Dacă totul se derulează conform programului, sperăm să aibă loc aproape de Crăciun. După „vocea” regizorului, să ascultăm și „vocile” actorilor:
     Anca Țurcașiu ― debutantă, interpreta rolului principal; nemachiată, în „costum” de stradă: „Poate că e banal ce spun, sunt lucruri pe care mai toate fetele le-ar spune în locul meu... Mi-am dorit întotdeauna să fiu actriță. Am ajuns aici pe un drum puțin ocolit, trecând mai întâi prin muzica ușoară. Am dat probe pentru acest rol. Când am fost anunțată că am fost acceptată, vă închipuiți ce-am simțit... Sper să dau personajului sensibilitatea și candoarea care se spune că ar aparține vârstei de 20 de ani. Voi reuși? Nu voi reuși? Vom afla la premieră...”
     Carmen Trocan — absolventă I.A.T.C.; cu mult mai multă experiență în film (a fost prezentă la Costinești, la Gala filmului pentru tineret în filmele Tinerețe frântă al regizoarei iugoslave Maria Maric și Lacrima cerului al lui Adrian Istrătescu Lener): „În primul rând a fost formidabil pentru mine să obțin acest rol fără probe. Apoi ― și subliniez lucrul acesta ― în Miss Litoral vom vedea în sfârșit, fete frumoase, tinere, mai puțin îmbrăcate dar asta nu înseamnă că filmul va fi erotic. Sau sexy. Eu una nu sunt de acord cu acest atribut acordat unui anume gen de filme. Sexy poate fi o femeie, dar nu un film. Personajul meu — o tânără neșlefuită cu visuri, visuri — deși de mai mică întindere, îmi este drag. Fiind vorba de o comedie, sper ca spectatorii să râdă nu pe seama fetelor frumoase ci a situațiilor hilare în care vor fi puse.”
     Eusebiu Ștefănescu ― cu și mai multă experiență de platou este acum un prezentator de „miss”. Îmi răspunde fulger, pe puncte: „1. Sunt fericit că, în sfârșit, joc într-o comedie, căci după cum știți cam rar mi s-au ivit roluri de comedie. 2 Am norocul — zic eu să joc alături de așii comediei noastre: Arșinel, Jean Constantin, Mitică Popescu... 3. Ambianța este mai mult decât plăcută, mai ales că suntem înconjurați (pentru nevoile filmării, firește) de o sumedenie de „miss”. 4. Personajul meu l-aș putea caracteriza în două cuvinte: o hahaleră simpatică.”
     „Ochiul” care le vede pe toate, operatoral Florin Paraschiv, ne spune: „Marea, soarele, plaja, cerul... toate se văd minunat prin obiectivul aparatului de filmat. Și tot minunat se văd și tinerele concurente la acest Miss Litoral. Misiunea mea este tot atât de plăcută ca și a „miss”-elor... Dar (râzând) nu vreau să spun mai multe pentru că sunt însurat...”
     În final, cuvintele lui Radu Iclozan, directorul de producție, au imprimat o notă de suspens: „S-a filmat mai mult de jumătate din film și încă nu se știe sigur cine va produce filmul. A fost întâi Buftea... S-ar putea să fie acum Studioul de creație „Gama” — director Constantin Vaeni. Oricum suspensul persista”. (La data când am notat aceasta scurtă declarație a producatorului delegat — n.n).
     Amănunte despre distribuția filmului și „partea tehnică” ne-a oferit cu deosebita solicitudine doamna Mariana Petculescu, regizorul secund. Din distribuție Alexandru Arșinel (tată de „miss” și șofer pe TIR); Jean Constantin (naș și gazda la mare); Rodica Popescu Bitănescu (o mamă cu ambiții); Mitică Popescu (un tată dornic și el să-și vadă fiica „Miss Litoral”); Horațiu Mălăele (foarte important în calitate de președinte al juriului); Rodica Mureșan (soția acestuia, o doamnă cam excentrică); Matei Alexandru („doar” un miliardar); Marius Gîlea (student I.A.T.C. — în film logodnic de „miss”); Radu Nicolae, Mihai Dinvale, Vasile Muraru. Decorurile sunt semnate de arh. Ștefan Antonescu; costumele de Ina Platon; muzica de Horia Moculescu; sunetul: Vasile Luca; machiajul: Rodica Iclozan; montajul: Adriana lonescu.
     Am părăsit locul de filmare într-o după-amiază toridă de august, pe fondul muzical al melodiei „Les feuilles mortes”, susurată la saxofon. Dar pentru Miss Litoral proba de foc a întâlnirii cu spectatorii se va da nu în anotimpul „frunzelor moarte” ci în iarnă, când, speră toată echipa, filmul va fi un dar însorit prins în pomul de Crăciun. 
 
(Noul Cinema nr. 11/1990)

Tags: doina stanescu, mircea muresan, miss litoral, pe platouri

Comments: