Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCâștigătorii Festivalului de Scurtmetraj Filmul de Piatra 2017


     Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra și-a desemnat duminică câștigătorii, într-o ceremonie informală, la malul lacului Bâtca Doamnei. Juriul, format din Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor) au desemnat cinci scurt-metraje câștigătoare și cinci mențiuni din cele 35 de filme incluse în competiția acestui an.
     La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge, în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.
     Premiul pentru cel mai bun Documentar a fost câștigat de către regizoarea Andreea Dumitriu pentru Când timpul nu mai are răbdare, un portret migălos și empatic al participanților de la târgurile de animale din mediul rural, o tradiție care este amenințată de răspândirea agriculturii industriale.
     Adnexa Oculi (regia Ana Camelia Cojan) a primit premiul pentru cea mai bună Animație, filmul fiind construit ca un basm povestit între doi îndrăgostiți.
La categoria Experimental, filmul Duality al tinerei regizoare din Republica Moldova Vera Belocrîs a luat premiul cel mare, acesta fiind un film care îmbină atât fotografia, desenul și cadrele în mișcare pentru a pune în discuție noțiunea dualității.
     Cristian Fierbințeanu a câștigat premiul pentru  cel mai bun Videoclip pentru People, You Will Not Understand Us!, un colaj psihedelic care parodiază în mod subtil lumea artei înalte.
     Mențiunile speciale ale juriului au fost împărțite filmelor Curtea școlii (regia Alexandru Mironescu, ficțiune), Smoking (regia Victor Cioaba, ficțiune), Forevers (regia Raya Al Souliman, ficțiune), Ionaș visează că plouă (regia Dragos Hanciu, documentar) și Pierduți în timp (regia Lucia Lupu, documentar).
     Ediția a zecea a fost finanțată de Lays (prin programul Cultura Zâmbește), Farmacia Ardealul, HBO România și Centrul Național al Cinematografiei. Proiecțiile au fost făcute cu videoproiectoare Epson oferite de Epson România, iar cele două seri de Silent Dance au fost susținute de Tatratea.
(04.08.2017)

Tags: andrei dascalescu, festival de film piatra neamt, festival de scurtmetraj, filmul de piatra 2017, ionas viseaza ca ploua film

Comments: