Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismRegizorul Liviu Săndulescu debutează în lungmetraj cu ”Cărturan”


     Aproape de Pitești, în comuna Davidești, am găsit echipa de la Cărturan, care filma o secvență în biserica din sat. Teodor Corban, Adrian Titieni și Vlad Popescu se amestecau printre sătenii care făceau figurație. Directorul de fotografie Oleg Mutu stabilea cadrele. Alexandra Alma Ungureanu, care a realizat decorurile,  ne-a vorbit de colaborarea cu el pentru cromatica peliculei.  
     Regizorul Liviu Săndulescu debutează în lungmetraj cu Cărturan, produs de Anca Puiu pentru Mandragora. Împreună au realizat și scurtmetrajul Betoniera, premiat de Uniunea Cineaștilor din România.
Chiar dacă sonoritatea numelui te duce cu gândul la ”cărturar”, eroul lui Liviu Săndulescu și al lui Bogdan Adrian Toma este un țăran dintr-o zonă deluroasă, care află că va muri în curând. Cărturan (Teodor Corban) are două probleme de rezolvat. Una, cea mai importantă, este cui i-l lasă în grijă pe nepotul de 14 ani (Vlad Popescu), pe care îl crește. A doua, propria pomenire, pe care vrea să o organizeze el. Cărturan este oltean și aduce cu el acest obicei. Preotul din sat (Adrian Titieni) nu vrea să oficieze așa ceva. Drama lui Cărturan este despre moarte, singurătate, responsabilitate.
     Teodor Corban și Adrian Titieni, foști colegi de școală, n-au mai jucat împreună de la Betoniera, iar Vlad Popescu este un adolescent găsit la castingul organizat de Iulia Lumânare, care și joacă în film, alături de Dana Dogaru, Cristina Flutur, Sergiu Costache, Carmen Tănase. Vlad este din Buzău, dar a trăit mai mulți ani în Spania, unde l-au dus părinții. Acum este în clasa IX-a la Buzău, știe spaniola și engleza, joacă fotbal și vrea să dea examen la UNATC. Perioada filmărilor a fost școala pregătitoare pentru actorie, devenind foarte apropiat de Teodor Corban, al cărui nepot este în film.  

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: adrian titieni, alexandra alma ungureanu, carturan film, liviu sandulescu, mandragora, oleg mutu, teodor corban

Comments: