Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Caravana Docuart ajunge la Târgu Jiu


     Caravana Docuart revine pentru cea de-a 4-a ediție consecutivă la Târgu Jiu, în zilele de 28 și 29 martie, cu o selecție de filme documentare românesti proiectate în compania regizorilor la Universitatea Constantin Brâncuși.
     Seria de proiecții din prima zi a Caravanei debutează cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József, de la ora 18:30. La finalul proiecției, regizorul va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri cu cinefilii prezenți în sală.
     Prima zi de proiecții se încheie cu documentarul premiat pentru cea mai bună producție TV, Brașov 1987. Doi ani prea devreme (regia Liviu Tofan), proiectat la ora 20:00. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, în noiembrie 1987, după repetate tăieri de salarii, aproape 10.000 de oamenii din Brașov au ieșit în stradă și au strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu”.
     A doua zi a Caravanei începe de la ora 17:30, cu Poveste de Crăciun, film premiat cu mențiune specială. Regizorul Andrei Olănescu ne va povesti mai multe despre perspectiva lui asupra obiceiurilor românești de Crăciun, în sesiunea de Q&A.
     Începând cu ora 18:00, aflați despre documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut cu ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. Andreea Știliuc, regizoarea filmului Tatăl meu, Imre, va fi prezentă la proiecții.
     De la ora 19:00 va fi proiectat Eu sunt Hercule, documentarul lui Marius Iacob despre starea actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.
     Seara se încheie cu filmul premiat pentru cea mai bună regie, Caisă (regia Alexandru Mavrodineanu), despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, și Caisă, noul său discipol în care învață să capete încredere.
     Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
     Intrarea la film este liberă.
     Detalii: www.docuart.ro
(02.04.2019)

Tags: brasov 1987 doi ani prea devreme film, caisa film, caravana docuart, docuart.ro, documentare romanesti, eu sunt hercule film, tatal meu imre film

Comments: