Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Cap și pajură”, un film de Raluca Mănescu și Nae Tănase


     La o căutare simplă pe net, trebuie să precizezi ”cap și pajura film”, pentru că, altfel, apare o listă lungă de variante ale unei manele cântate de Florin Salam. Titlul cântecului dă și titlul filmului, pentru că are un rol important în viața eroului, Laurențiu (Alex Călin).
     Pornind de la o știre despre un tânăr care a murit după ce a fost lovit în cap într-un club de manele, Raluca Mănescu și Nae Tănase au imaginat o poveste despre intoleranță, trădare, vinovăție. Nu au făcut documentare despre situația din realitate, ci au construit o ficțiune despre un bărbat tânăr, îndrăgostit de manele și de iubita fratelui (Iulia Ciochină), care se îmbată într-un club și cere aceeași manea la nesfârșit. Supărați că Laur face programul, alți bărbați stimulați de alcool îi dau cu o sticlă în cap. Secvența este atât de bine calculată de Nae Tănase și monteurul Ion Tănase, încât tu, spectator, ai același crescendo de enervare ca respectivii clienți.
     Gândit ințial ca un scurtmetraj, pentru care a și primit finanțare CNC, Cap și pajură a devenit lungmetraj, urmând timpul real al mișcării și emoției personajului. Alex Călin este tot timpul în cadru, este un film cu el, și e credibil în tot ceea ce face. Chiar și un cadru-secvență cu el zăcând pe canapea e încărcat de tensiune. Înțelegi de ce eroul lui se comportă într-un anumit fel, ce îi motivează acțiunile și deciziile.
     Actorul a fost ales de Raluca Mănescu și Nae Tănase după un casting îndelungat, în timpul căruia au lucrat împreună pe scenariu, și s-a integrat imediat în familia acestor tineri cineaști. De când au început proiectul, 2015, și până acum, la premieră, toți au copii, cu care ies în parc.
     Imaginea este semnată de Daniel Kosuth, iar decorurile și costumele de Adeline Andreea Bădescu, adică s-a reunit echipa de la Lumea e a mea.
     Durata de finalizare a proiectului a crescut și din cauza transformării în lungmetraj, ceea ce i-a îngreunat producătoarei Anamaria Antoci finanțarea. La un buget minim, cu șase zile de filmare, Cap și pajură este o demonstrație inteligentă de low budget. Filmul este distribuit de Domestic Film.
     Nici Florin Salam nu a fost ușor de convins să participe la proiect, dar a acceptat după ce a înțeles demersul cineaștilor, și are o apariție ”senzațională” în film, iar melodia lui ”Cap și pajură” este în punctul de pornire al poveștii.   
     Raluca Mănescu și Nae Tănase lucrează deja la un alt proiect, o distopie. Creativi și talentați, cei doi au idei complet diferite de ce au făcut până acum sau de ceea ce se face în cinematografia românească.
La vizionarea de presă, la Cinema Elvire Popesco, moderată de Cătălin Anchidin, a venit echipa.
 
Imaginea: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(10.05.2019)

Tags: alex calin, cap si pajura film, domestic film, florin salam, iulia ciochina, nae tanase, raluca manescu

Comments: