Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Călin Peter Netzer şi Luminiţa Gheorghiu, câştigători la Namur


     Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, Belgia (27 septembrie - 4 octombrie) s-a încheiat cu o mare victorie pentru filmul Poziţia copilului : Marele premiu "Bayard d’Or" şi premiul de interpretare feminină acordat Luminiţei Gheorghiu.
     Înfiinţat în 1986 şi prezidat de Olivier Gourmet festivalul este deschis tuturor genurilor şi formatelor (lungmetraje, scurtmetraje, animaţie, documentare). La această a 28-a ediţie, "recolta" a fost foarte bogată:  147 de producţii cinematografice, dintre care 76 de lungmetraje, venite din diferite colţuri ale spaţiului francofon. Românii au fost prezenţi în mai multe secţiuni.
     Preşedinta juriului competiţiei oficiale a lungmetrajelor, superba actriţă şi regizoare libaneză Nadine Labaki, a înmânat cele două premii producătoarei Ada Solomon, prezentă la Namur pentru a reprezenta filmul lui Călin Peter Netzer.
     Filmul Lupu de Bogdan Mustaţă, înscris în competiţia debutanţilor, n-a fost la fel de norocos. Juriul Emile Cantillon din care a făcut parte şi Andrei Luca, student la UNATC, a decis ca "Bayard d’Or" pentru Opera Prima să revină filmului elveţian Left Foot, Right Foot, regizat de Germinal Roaux.
     La competiţia filmelor de scurtmetraj au participat Claudiu şi peştii, regizat de Andrei Tănase, şi Plimbare de Mihaela Popescu. Iar în competiţia clipurilor a figurat Dance your way out, regizat de Ion Puican.
 

Tags: calin peter netzer, luminita gheorghiu, namur, pozitia copilului

Comments: