Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismArhiva Națională de Filme – 60 de ani


     Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (ANF) a fost înfiinţată, ca Arhiva Naţională de Filme Cinematografice (ANFC), organism în subordinea Ministerului Învăţământului şi Culturii, pe 4 iulie 1957. La aniversarea a 60 de ani dde activitate, angajații mai vechi sau mai noi au participat la gala organizată la Cinemateca Eforie. Mihai Fulger, director interimar la ANF, le-a înmânat Diploma de excelență criticilor de film Cristina Corciovescu, Dana Duma și Aura Puran, care au contribuit la structurarea arhivei și la promovarea producțiilor cinematografice naționale timp de mai mulți ani. Cei mai vechi angajați ai arhivei au primit Diploma de onoare.
     La finalul galei a fost proiectat filmul La moara cu noroc, regizat de Victor Iliu, care a avut premiera în același an cu înființarea arhivei – 1956. În 2017, participanții la gală au văzut o nouă copie digitală.

Criticul de film Mihai Fulger ne-a vorbit despre proiectele de restaurare și conservarea ale Arhivei Naționale de Filme, depozitara a 36.000 de pelicule.

Unul dintre cei mai vechi și dedicați angajați ai arhivei, Cornelia Tălângă, ne-a povestit, cu entuziasm și emoție, despre numeroșii ani de muncă și pasiune pentru film.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: arhiva nationala de filme, aura puran, cristina corciovescu, dana duma, la moara cu noroc film, mihai fulger

Comments: