Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Aniversarea”: Mircea Albulescu, în ultimul său rol


     După Websitestory (2010), Ursul (2011), Şi caii sunt verzi pe pereţi (2012), Déjà vu (2013) și Bucureşti NonStop (2013), Cinepub prezintă un alt lungmetraj în regia lui Dan Chișu: Aniversarea. ”Filmul îl prezintă, într-o ipostază cutremurătoare, pe marele Mircea Albulescu în ultimul său rol. Este un „Mare Singuratic“ al zilelor noastre, a cărui umbră grandioasă, impresionantă, continuă să te urmărească și după ce Aniversarea a luat sfârșit”. (Andreea Nanu, www.revista22.ro).
     Cu o distribuție de excepție (Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Emanuel Pârvu şi Răzvan Vasilescu), filmul a fost distins cu opt nominalizări în cadrul Premiilor Gopo printre care Cel mai bun actor într-un rol secundar (Emanuel Pârvu și Lucian Ifrim), Cea mai bună actriță într-ul rol secundar (Simona Bondoc), Cea mai bună imagine (Liviu Pojoni Jr.) și Cel mai bun sunet (Liviu Lupșa, Marius Leftărache). Aniversarea a avut premiera internaţională în 2017, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, unde a primit o nominalizare pentru Grand Prix în cadrul competiției internaționale și a fost văzut în cadrul unor proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Transilvania și Anonimul IFF.
     Filmul scoate în evidență felul în care a fost percepută religia în perioada comunistă în familiile nomenclaturii parvenite și spune povestea lui Radu Maligan, care îşi sărbatoreşte cea de-a 94-a aniversare alături de familie şi foştii colegi. Situaţia devine tensionată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe batrân să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.
     Povestea lui Maligan este povestea oricarui individ care a slujit statul opresiv comunist, cu convingerea că și-a făcut doar datoria față de patrie, luptând împotriva dușmanului de clasă. De aceea, de cele mai multe ori, propria lor conștiință nu pare afectată. Oare faptele părinților trebuie să fie plătite de urmași? Aniversarea este o introspectie într-o lume cu oameni care au fost ocoliți mult timp de condamnarea faptelor lor. Aparent Radu Maligan este un bătrân inconștient care se retrage în lumea lui și care inspiră milă.
     Pentru ateul Dan Chișu, Aniversarea este un film despre singurătate și credință: ”Am vrut să fac, mai degrabă, un film despre singurătate. Singurătatea în raport cu ceilalţi - familia, prietenii, colegii etc., dar şi în raport cu Dumnezeu (în cazul nostru). În cele mai multe momente din viaţă, suntem înconjuraţi de oameni. Asta ne dorim. Cu toate astea, suntem într-o continuă căutare de nou, de altceva. Cred că sunt rare cazurile - ca să nu spun că nu sunt deloc - în care omul încetează să mai caute în cel de lângă el. În situaţia asta sunt şi personajele mele. Credinţa multora dintre ele nu e o chestiune clară, bătută în cuie. E, mai degrabă, o încercare.“
Detalii: cinepub.ro
(21.05.2021)

Tags: aniversarea film dan chisu, dan chisu, mircea albulescu, premiera cinepub

Comments: