Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Andrei Ujică și Péter Forgács revin la Cineclub și la festival


     Duminică, 17 februarie, la POINT, are loc penultimul Cineclub One World Romania de până la începerea festivalului pe 15 martie. De la ora 17:30 este programat documentarul realizat de Andrei Ujică și Harun Farocki – Videogramele unei revoluții, iar de la ora 19:30 filmul lui Péter Forgács – Câinele negru: Povești din Războiul Civil Spaniol.
     Videogramele unei revoluții prezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluției române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării regimului lui Ceaușescu, demonstranții au ocupat studioul televiziunii de stat și au transmis revoluția în direct. Realizatorii Andrei Ujică și Harun Farocki au concentrat 125 de ore de transmisiuni video în această reconstituire cronologică a revoluției.
     În timpul festivalului One World Romania, Andrei Ujică va prezenta în premieră națională, în cadrul secțiunii „Work in progress”, un fragment din documentarul la care lucrează în prezent - Things We Said Today, o capsulă a timpului datând din 13-15 august, 1965, încadrată de sosirea trupei Beatles la New York și de primul lor concert pe Shea Stadium. Filmul este narat din perspectiva a doi adolescenți interpretați de tineri actori și este în întregime compus din materiale de arhivă, în mijlocul cărora cei doi protagoniști vor fi inserați cu ajutorul efectelor speciale.
     Cu ajutorul unor imagini private, în Câinele negru: Povești din Războiul Civil Spaniol, Péter Forgács explorează dramele personale, iluziile, disperarea şi faţa nevăzută a Războiului Civil Spaniol. Suferinţele civililor, visele revoluţionare, crimele şi masacrele ordonate de Franco au schimbat o dată pentru totdeauna universul lui Unamuno, Lorca şi Buñuel.
     Între 15 și 24 martie, OWR proiectează alte două filme de-ale lui Péter Forgács: Eu sunt von Höfler: variațiuni asupra lui Werther și Vârtejul: cronica unei familii. Revizorul va fi prezent la București în această perioadă și va susține două ateliere cu studenții de la UNATC și UNARTE.
     Eu sunt von Höfler: variațiuni asupra lui Werther face parte din seria Ungaria privată, proiectul de o viață al lui Péter Forgács. Tibor Höfler este urmașul unei familii de fabricanți evrei al cărei parcurs poate fi urmărit, prin documente păstrate până azi, pe durata mai multor secole. Apelând la scrisori, la fotografii, la home movies realizate în tinerețe de protagonist, la citate din alte opere de artă, la voice over-uri narative multiple, Eu sunt Von Höfler este unul dintre filmele cele mai complexe și mai lungi ale seriei.
     În Vârtejul: o cronică de familie, Forgács prezintă viața de zi cu zi a membrilor unei familii de evrei olandezi, spulberată aproape în totalitate de Holocaustul nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pornind de la jurnalul video, din anii '30 - '40, al unuia dintre membrii acesteia, filmul include momente fericite și de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi și de sunete recompuse. Poate cel mai copleșitor element al documentarului e paralela creată cu viața de zi cu zi a unei alte familii, aparținând Reichkommissarului Arthur Seyss-Inquart, responsabil de aplicarea politicilor naziste pe teritoriul olandez aflat sub ocupație germană.
     Proiecția de duminică, din cadrul Cineclubului, a filmului Videograme dintr-o revoluție, co-regizat de Harun Farocki este și un preambul al unei expoziții organizate, între 4 și 25 aprilie, de Institutul Goethe din București și dedicate acestuia. Expoziția „Despre deteritorializarea muncii” este curatoriată de Silke Wittig și va cuprinde atât lucrări din anii 1990 și 2000, cât și din opera mai recentă a artistului, acompaniate de o serie de proiecții de filme urmate de dezbateri. Luna aprilie, la Cineclub, îi va fi, de asemenea, dedicată lui Farocki, așa că vă invităm să urmăriți comunicatele și postările noastre din următoarea perioadă pentru a afla mai multe detalii despre această serie de evenimente pe care le așteptăm cu entuziasm.
     Intrarea la Cineclub se face pe baza unei rezervări via e-mail pe adresa info@oneworld.ro, până sâmbătă, 16 februarie 2019, ora 17.00.
(12.02.2019)

Tags: andrei ujica, cineclub one world romania, festival de film documentar bucuresti, institutul goethe bucuresti, peter forgacs, teatrul point

Comments: