Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Agenda de marţi la Anim’est


Marţi, 7 octombrie, publicul Anim’est e invitat să îl cunoască pe unul dintre membrii juriului, Christian Pfohl, producător şi fondator al celebrului Lardux Films.

Creat în 1992, la iniţiativa unui grup de cineaşti motivaţi de un cinema non-academic, care să stăpânească toate etapele de producţie ale propriilor filme, studioul Lardux a devenit sinonim cu cinemaul angajat, poetic, cu animaţia, dar şi cu filmul documentar. Casa de producţie cu sediul la Montreuil a produs peste 85 de scurtmetraje, 7 lungmetraje şi peste 30 de documentare de televiziune, majoritatea selectate şi premiate festivaluri de gen. Cu Christian Pfohl ne întâlnim de la 15.00, la Re:Animation Hub Carol 53, unde va susţine un masterclass de producţie. Apoi, de la 16.30, la Cinema Elvira Popescu, vor fi proiectate, în prezenţa sa, cele patru scurtmetraje din programul special Lardux: La Vie sans truc / Viaţa fără trucuri (r. Anne-Laure Daffis, Léo Marchand, 2014), La Chair / Carne (r. Louise Lemoine Torrès, William Henne, 2014), éclosion / ecloziune (r. Jérôme Boulbès, 2006) şi Le Silence sous l'ecorce / Liniştea de sub scoarţă (r. Joanna Lurie, 2010). 
Tot la Elvira Popescu, de la 18.30, începe competiţia studenţească, cu primele 12 scurtmetraje dintr-o selecţie de animaţii nonconformiste, realizate la şcoli prestigioase din toată lumea. Pe seară, publicul peste 15 ani e invitat să vizioneze animaţia franceză Tante Hilda! / Tanti Hilda!, semnată Jacques-Rémy Girerd, invitatul special la cea de-a noua ediţie Anim’est, şi Benoît Chieux. Animaţia a fost premiată anul acesta la festivalurile Berlinale, Monstra IFF, Ottawa sau Anima Brussels. Proiecţia va avea loc de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. 
La Cinema Studio, competiţia internaţională de scurtmetraj continuă cu primul calup de animaţii scurte, de la ora 12.00. Două noi calupuri de scurtmetraje vor fi proiectate de la 18.00 şi de la 20.00. Între titlurile ce se întrec pentru Marele Trofeu Anim’est sunt Man on the chair (r. Dahee Jeong), câştigătoarul Premiului Cristal la Annecy 2014, Hipopotamy / Hippos (r. Piotr Dumala), cu coloana sonoră semnată Alexandru Bălănescu şi premiat la Animafest Cyprus şi Animafest Zagreb, La Testa tra le Nuvole / Absent Minded (r. Roberto Catani), o producţie italiană premiată la Annecy cu Distincţia Juriului, şi The Obvious Child, o animaţie 2D în regia lui Stephen Irwin, proiectată la Sundance, Anima Mundi, Stuttgart IAF, Annecy sau Animafest Zagreb. 
Pentru cei dornici să prelungească experienţa cinematografică până târziu în noapte, un program special pregătit de festivalul invitat în acest an, Countryside Animafest Cyprus, îi aşteaptă la Cinema Studio, de la 22.00. 
Festivalul Countryside Animafest Cyprus are loc în iulie şi îmbină proiecţiile în aer liber, expoziţiile şi o serie de masterclassuri de animaţie cu ateliere şi retrospective. Cu ocazia invitaţiei lansate de Anim’est, Animafest Cyprus propune o selecţie a celor mai bune filme din competiţia sa internaţională de anul acesta, ce vor fi proiectate în prezenţa lui Yiorgos Tsangaris, director artistic şi fondator al festivalului. 
Din programul de la Cinema Studio face parte şi reluarea a două lungmetraje din competiţia internaţională. De la ora 14.00 va fi proiectată Rocks in my pocket / Pietroaie în buzunare, co-producţia SUA-Letonia în regia lui Signe Baumane, şi de la 16.00 revedem  The boy and the World / Băiatul şi lumea, câştigătoare a Premiului Cristal la Annecy 2014 şi propunerea Braziliei la Oscar 
Vor proiectate în reluare şi filmele nominalizate anul acesta la Cartoon d’Or, la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30. 
De la 19.30, la Re:Animation Hub, revedem primele calupuri de scurtmetraje din competiţia Animash, şi tot aici încheiem ziua cu o petrecere cu Iankoo şi Nopame, de la 22.00. 
Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub. 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunea  Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii. 
Detalii: animest.ro / facebook

 
 


Tags: animest 2014, christian pfohl, festivalul international de film de animatie animest, jacques-rémy girerd

Comments: