Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Aferim!” și ”Rețeaua”, premiere HBO în septembrie


Sfârșitul verii aduce o grilă nouă la HBO, cu multe seriale originale și blockbustere, dar și cu premiere românești importante.

     Aferim!, filmul regizat de Radu Jude, pentru care a luat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2015, are premiera în prime time, pe 7 septembrie, orele 20. Pelicula filmată alb-negru de Marius Panduru și produsă de Ada Solomon îi are în distribuție pe Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Mihaela Sîrbu. Radu Jude a introdus în film o secvență specială, o trimitere la Moromeții lui Stere Gulea, filmată alb-negru de Vivi Drăgan Vasile, în care apar Luminița Gheorghiu și Victor Rebengiuc. Acțiunea din Aferim! are loc în Țara Românească, în prima parte a secolului 19, când un polițist local, Constandin, este angajat de boierul Iordache să-l găsească pe Carfin, un sclav țigan care a fugit de pe moșia boierului după ce a avut o aventură cu soția lui, Sultana. Filmul a avut succes de critică, dar și de public, clasându-se pe primele locuri în box office-ul românesc.
     A doua premieră importantă la HBO este Rețeaua, documentarul realizat de Claudiu Mitcu despre o rețea de oameni care cumpără din străinătate medicamente citostatice și le aduc pacienților din România, de vreme ce aici aceste medicamente nu există. În România, medicamentele citostatice nu se obțin nici gratuit, așa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Ca să rezolve problema, cei care au bani sunt obligați să apeleze la farmaciile din afara țării. Documentarul se bazează pe o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich. Rețeaua are premiera tot în prime time, pe 24 septembrie, orele 20.
În programul HBO pentru septembrie revin filme românești care au avut deja premiera în prima parte a anului.
     Alt Love Building, comedia romantică regizată de Iulia Rugină pe un scenariu scris de ea împreună cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu și produsă de Actoriedefilm.ro, este continuarea filmului Love Buding, realizat de aceeași echipa în 2013. În rolurile principale sunt actorii Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, iar restul distribuției este alcătuit din absolvenții școlii Actoriedefilm.ro.
     Q.E.D. – Quod erat demonstrandum, regizat de Andrei Gruszniczki, unul dintre filmele importante ale anului 2014, revine în program. Pelicula alb-negru, filmată de Vivi Drăgan Vasile și produsă de ICONproduction, îi are în distribuție pe Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță. O dramă stilizată, filmată în alb-negru, care ne duce înapoi în România anilor 1980. Un matematician ar vrea să-și publice lucrarea în afara țării conduse de Ceaușescu, dar nu este ușor să scape de cenzura statului și să o scoată din țară.
     Tot o dramă politică este și De ce eu?, film regizat de Tudor Giurgiu și produs de Libra Film. Scenariul scris de Tudor Giurgiu și Loredana Novak este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, un tânăr idealist a cărui carieră este în plină ascensiune, pus în situația să rezolve un caz de corupție împotriva unui coleg. Decizia de a alege între cariera lui și adevăr devine prea apăsătoare. Din distribuție fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea, Dan Condurache, Virgil Ogășanu.
     Așa cum ne-a obișnuit, HBO promovează și scurtmetrajele românești. De data aceasta avem patru, unite de realizatori în omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră. Pe diferite tonuri, de la comedie la thriller, cele patru filme au aceeași temă – viața și moartea: O lume nouă (regia: Luiza Pârvu, scenariul: Toma Peiu), Trece și prin perete (regia și scenariul: Radu Jude), Kowalski (regia și scenariul: Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia: Iulia Rugină, scenariul: Iulia Rugină, Ana Agopian, Oana Răsuceanu). Produse de case diferite și premiate fiecare la mai multe festivaluri, cele patru filme au intrat în cinematografe ca omnibus.   
Rămâne în grila din septembrie și pelicula 2+2, regizată de Thomas Ciulei, care a avut premiera la HBO.      

 
 
 
 


Tags: aferim film, alt love building film, filme romanesti la hbo, program hbo septembrie 2015, qed film, reteaua documentar, scurt4 istorii de inima neagra

Comments: