Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism“Aferim!”, marele câștigător la IndieLisboa


Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internaţional de Film IndieLisboa (23 aprilie-3 mai).

Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei s-a încheiat duminică seara cu ceremonia de gală, unde Aferim! a fost distins cu Trofeul oraşului Lisabona - marele premiu pentru Cel mai bun lungmetraj, dar şi cu Premiul de distribuţie, acordat de juriul bloggerilor de cinema.
Producţia Hi Film a câștigat în luna februarie a acestui an Trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie – Radu Jude la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi este cel mai mare succes de box office, cu peste 57.000 de spectatori.
Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător Ada Solomon.
Din distribuție fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.
Revista Variety a considerat, la rândul său, că Aferim! este cel mai reușit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere și de "umilințele" la care oamenii se supun reciproc. E o incursiune “excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios".“Aferim!” înseamnă "Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".
Aferim! este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.
Detalii: facebook

 
 


Tags: ada solomon, aferim film, aferim record de incasari, indielisboa 2015, radu jude, teodor corban

Comments: