Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Ada Solomon, cel mai bun producător european al anului



     Academia Europeană de Film a anunţat că Premiul European Co-production - Eurimages i se acordă, în acest an, producătorului român Ada Solomon.
Festivitatea de înmânare a premiului va avea loc la în cadrul evenimentului European Film Awards Ceremony de la Berlin (live pe www.europeanfilmawards.eu), în 7 decembrie, unde va fi prezentă şi Luminiţa Gheorghiu, nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă europeană cu rolul din Poziţia copilului, film regizat de Călin Peter Netzer şi produs de Ada Solomon.
Motivaţia EFA pentru acordarea premiului este rolul decisiv al co-producţiilor în dezvoltarea cinematografiei europene. Ada Solomon, prin casa de producţie HiFilm, a produs numeroase filme premiate la festivalurile europene.
     Printre filmele evidenţiate de Academia Europeană de Film sunt scurtmetrajele Marilena de la P7, regia Cristian Nemescu, şi Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, documentarul Kapitalism, reţeta noastră secretă, de Alexandru Solomon, şi debuturile în lungmetraj - Radu Jude (Cea mai fericită fată din lume), Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu (Felicia, înainte de toate), Paul Negoescu (O lună în Thailanda).
Ada Solomon a produs şi Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru, film susţinut de Eurimages, câştigător a două premii la Festivalul de Film de la Locarno (2011), şi a două premii Gopo.
Alt proiect susţinut de Eurimages şi produs de Ada Solomon este Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude, care a câştigat 6 premii Gopo şi Marele premiu “Heart of Sarajevo” în 2012.
În prezent, Ada Solomon este în perioada de pregătire a altor proiecte - un docu-SF Tarzan’s Testicles, de Alexandru Solomon, şi Aferim!, de Radu Jude.
În cei douăzeci de ani de activitate în industria cinematografică, filmele produse de ea au primit premii la marile festivaluri de la Locarno, Sundance şi Berlin, unde Poziţia copilului, regia Călin Peter Netzer, a câştigat Ursul de Aur în 2013.
Ada Solomon este profesor la UNATC, director al companiei de distribuţie Parada Film şi al Festivalului Internaţional de Film NexT. Împreună cu Tudor Giurgiu, administrează trei cinematografe.
 
 
(19.11.2013)

Tags: academia europeana de film, ada solomon, eurimages, luminita gheorghiu

Comments: