Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismA muri la montaj


     Fraţii, film realizat de Mircea Moldovan şi Gică Gheorghe, a ajuns la sala de mixaj. În răstimpul ce a urmat ultimului tur de manivelă, soarta filmului a stat cu precădere în mâinile monteurului Dan Naum. lată ce ne-a spus el, în câteva cuvinte, despre munca din această perioadă:
     — Din cauza timpului nefavorabil, mai ales pentru un film turnat la ţară, am fost nevoit să lucrez la montaj mai repede decât oricând. În loc de timpul mediu de o lună şi jumătate, am terminat lucrul în mai puţin de o lună. Datorită modalităţii de filmare (s-a tras foarte mult «pe viu»), am avut de data aceasta multiple posibilităţi de montaj, neprevăzute în scenariu. Aşa că, înainte de a soluţiona o secvenţă, a trebuit să mă pun de fiecare dată în locul spectatorului, în rândul întâi, să aleg ţinând seama de el. Am urmărit mai ales acţiunea şi mai puţin perfecţiunea racordurilor de montaj. Am tăiat destul de scurt, căutând un ritm alert, care să nu plictisească, dar nici să nu obosească.
     De data aceasta am făcut împreună cu compozitorul Liviu Dandara şi montajul muzicii. A fost o experienţă formidabilă, pentru că, pe parcurs, am putut să urmăresc, cu nespusă plăcere, cum muzica mi-a pus în valoare tensiunile, subtextele dramaturgice pe care le-am creat în montaj. În orice caz, a fost încă un prilej de a constata că prin montaj se împlineşte sau, eventual, moare un film. 
(Cinema nr. 2, februarie 1971)

Tags: dan naum, fratii film, mircea moldovan, montaj de film

Comments: