Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismA început Festivalul de Film Românesc din China


     Gala de deschidere a Festivalului de Film Românesc din China a avut loc luni seara, 14 noiembrie, la Cinema Palace din Beijing, unde cinematografia românească a fost întâmpinată cu elogii, iar delegația românească a fost aplaudată îndelung la conferința de presă care a precedat evenimentul, jurnaliștii chinezi manifestându-și interesul pentru filmul românesc actual.
     Actrița Ada Condeescu, protagonista filmului Dincolo de calea ferată (regia Cătălin Mitulescu), și-a exprimat speranța că va avea ocazia să lucreze cu regizori și actori chinezi în cadrul unor coproducții.
     „Cinematografia românească este cunoscută de publicul chinez de peste 40 de ani,” a afirmat Zhong Hongseng, directorul Biroului de Film din cadrul aceleiași Administrații. „Ne dorim să dezvoltăm relații de colaborare și coproducții prin intermediul Institutului Cultural Român. De asemenea, vrem să îi invităm pe cineaștii români la festivalurile noastre, tot prin intermediul ICR, care reprezintă o punte culturală între cele două țări,” a declarat Zhang Hongsen, directorul Biroului de Film din cadrul Administrației de Stat de Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune.
     La China Movie Channel, CCTV 6, principalul post de televiziune național dedicat în exclusivitate filmelor, în ultimii ani au fost difuzate 17 filme românești, incluzând filme premiate în cadrul festivalurilor internaționale, precum Pozitia copilului, regizat de Călin Peter Netzer.
     Gala de deschidere a festivalului de la Beijing s-a încheiat cu proiecția filmului Doar cu buletinul la Paris (regia Șerban Marinescu).
     Prima ediție a Festivalului de Film Românesc în China se desfășoară la Beijing, Shanghai și Xi'an în perioada 14-24 noiembrie 2016, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR). După ce vor fi proiectate la Beijing în perioada 14-16 noiembrie, filmele selectate vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, și în Xi'an, între 20 și 24 noiembrie.
     Detalii: www.icr.ro
(16.11.2016)

Tags: ada condeescu, festival de film romanesc în china 2016, filme romanesti, institutul cultural roman

Comments: