Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Cristi Puiu, invitat special la LET’S CEE Film Festival Viena


Cristi Puiu este invitatul special al Festivalului de Film LET’S CEE (2-11 octombrie 2014) de la Viena.

Regizorul este invitat special, două dintre filmele lui fiind proiectate în diferite secţiuni: Moartea domnului Lăzărescu şi Bridges of Sarajevo. Duminică, 5 octombrie, de la ora 13.00, Cristi Puiu va conduce o sesiune Master Class.  
Proiecţiile filmului Bridges of Sarajevo (Franţa, Bosnia şi Herzegovina, Elveţia, Italia, Portugalia, Bulgaria, 2014) sunt incluse în seria Festival zu Gast (Festival în vizită). Filmul, realizat sub coordonarea artistică a lui Jean-Michel Frodon, conţine 13 episoade care prezintă povestea oraşului Sarajevo în ultimii 100 de ani. În acest proiect, care a avut premiera în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2014, au fost implicaţi 13 regizori din Europa de Est şi Vest. 
Moartea domnului Lăzărescu (2005) este inclus în secţiunea 25–The Retrospective, în cadrul căreia un juriu a ales cele mai bune filme europene ale ultimilor 25 de ani. Filmul a primit, în premieră pentru cinematografia românească, premiul „Un Certain Regard“ la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în anul 2005. Moartea domnului Lăzărescu prezintă povestea unui pensionar care are ghinionul de a se îmbolnăvi în aceeaşi seară în care are loc un grav accident rutier. Domnul Lăzărescu suferă de dureri de cap şi cheamă ambulanţa. Aceasta soseşte după o lungă aşteptare şi îl poartă pe domnul Lăzărescu din spital în spital. Starea sa de sănătate se înrăutăţeşte semnificativ, dar spitalele sunt prea aglomerate, iar medicii prea ocupaţi. Singura persoană care rămâne alături de el este domnişoara Mioara, un medic de pe ambulanţă. 
LET’S CEE Film Festival 2014 cuprinde 90 de producţii din Europa Centrală şi de Est. Opt filme, realizate de cineaşti români, sunt incluse în Focus Romanian Cinema, program realizat împreuna cu Institutul Cultural Român de la Viena, partenerul celei de-a treia ediţii a LET’S CEE Film Festival.

Detalii: www.icr.ro
 
 
 
 


Tags: bridges of sarajevo, cristi puiu, festivalul lets cee viena, film romanesc, icr viena, moartea domnului lazarescu

Comments: