Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014


     Mulţi realizatori şi-au programat premiera celor mai noi producţii la Zilele Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai-8 iunie), secţiune realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
22 de filme (14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje) vor intra în competiţia naţională. Singurul film românesc care intră şi în Competiţia internaţională TIFF e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr.
Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută: Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiţă (Europolis), Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viaţa bunicii sale de către artistul vizual Daniel Djamo, care debutează la TIFF,  şi comedia America, venim!, regizat de Răzvan Săvescu, avându-i în distribuţie pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică şi Mihai Călin.
În afara competiţiei va rula Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (r. Ionuţ Teianu), care a primit Premiul UCIN pentru documentar. Documentarul lui Vlad Petri, Bucureşti, unde eşti? va avea premiera oficială în Piaţa Unirii din Cluj.
În cu totul alt registru este comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob.
În competiţia Zilelor Filmului Românesc intră şi Al doilea joc, documentarul lui Corneliu Porumboiu, Closer to the Moon, filmul lui Nae Caranfil, cu Mark Strong şi Vera Farmiga, sau La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski trofeul pentru Cel mai bun debut la Premiile Gopo.
Vor fi proiectate şi două filme de debut: Câinele japonez, regizat de Tudor Cristian Jurgiu, şi Roxanne, regizat de Valentin Hotea.
Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, în care Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea au rolurile centrale.
Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin, şi criticul Pamela Pianezza, selecţioner al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.
În competiţia ZFR pentru scurtmetraje sunt 8 filme, care vor fi jurizate de  trei dintre câştigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul Operation Kino: Sofia - Pavel G. Vesnakov (Pride), Istanbul - Fatih Kızılgök (Nerdesin) şi Sarajevo - Cristina Groşan (O vacanţă la mare).
Proiectat prima dată în România, Start Anew World, regia Luiza Pârvu, este o producţie de epocă ambiţioasă, realizată cu resurse proprii la New York. O altă premieră este Kowalski, regia Andrei Creţulescu, în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect realizat pentru Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărţit decide să asculte, pentru o ultimă dată, melodia Angelei Similea.
Imediat după premiera mondială de la Cannes, din cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece şi prin perete al lui Radu Jude, adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF. Surprinzător va fi şi Plimbare (r. Mihaela Popescu), cu Valeria Seciu. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concurează Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda şi Madam (r. Andrei Ştefan Răuţu), şi Tatăl nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupşe.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român şi Uniunii Cineaştilor din România.

Competiţie lungmetraje
Al doilea joc, r. Corneliu Porumboiu
Bucureşti, unde eşti?, r. Vlad Petri
Câinele japonez, r. Tudor Cristian Jurgiu
Closer to the Moon, r. Nae Caranfil
Cripta, r. Corneliu Gheorghiţă
La limita de jos a cerului, r. Igor Cobileanski
Poarta Albă, r. Nicolae Mărgineanu
Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki
Roxanne, r. Valentin Hotea
Selfie, r. Cristina Iacob
Sunt o babă comunistă, r. Stere Gulea
Un ultim an în 114 minute, r. Daniel Djamo

În afara competiţiei
America, venim!, r. Răzvan Săvescu
Afacerea Tănase, r. Ionuţ Teianu

Competiţie scurtmetraje
Cai putere, r. Daniel Sandu
Ela, Panda şi Madam, r. Andrei Ştefan Răuţu
Kowalski, r. Andrei Creţulescu
O lume nouă/ Start Anew World, r. Luiza Pârvu
Plimbare, r. Mihaela Popescu
Să mori din dragoste rănită, r. Iulia Rugină
Tatăl nostru, r. Sergiu Lupşe
Trece şi prin perete, r. Radu Jude
 
 

Tags: festivalul international de film transilvania 2014, film romanesc, tiff 2014, zilele filmului romanesc la tiff 2014

Comments: