Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie (ASIFA) a iniţiat, în 2002, această sărbătoare, care marchează prima proiecţie a Teatrului Optique la Muzeul Grevin din Paris.
În 1892, Emile Reynaud a şocat audienţa cu imagini desenate mişcătoare. În ţări din întreaga lume se organizează proiecţii cu filme de animaţie.
ASIFA a creat un catalog de filme şi un program de schimburi culturale pentru realizatorii de animaţie.
Animaţia românească se poate lăuda cu Palme d’Or pentru scurtmetraj de animaţie la Cannes 1957, primit de Ion Popescu Gopo cu Scurtă istorie, dar şi cu alte numeroase premii ale cineaştilor de la Animafilm: Ion Truică, Olimp Vărăşteanu, Isabela Petraşincu, Liliana Petruţiu, Victor Antonescu, Adrian Petringenaru, Radu Igazsag.
După 1990, o lungă perioadă de linişte a fost întreruptă de Anim’est. După mai multe ediţii ale festivalului organizat de Asociaţia Este’n’est, generaţiile tinere de realizatori de animaţie, formate la Worksheep Animation şi la cursurile profesorului Radu Igazsag de la UNATC, încep să însufleţească animaţia românească. Anul acesta, la Festivalul de la Annecy, Anim'est a organizat standul românesc.
Ediţia 2014 Anim’est a programat, în deschiderea competiţiei de scurtmetraj românesc, cel mai nou film realizat de Ion Truică - Obeliscul.
Paul Mureşan, absolvent de Arte Plastice, a câştigat Premiul pentru cea mai bună animaţie românească cu Pui de somn.
Cel mai bun argument că suntem admiratorii acestui gen cinematografic este spotul nostru, creat de Ilinca Šeda (Premiul Anim'est 2013) şi Radu Igazsag.
Detalii: www.asifa.net
Tags: animatie romaneasca, animest, asifa, ilinca seda, ion popescu gopo, paul muresan, radu igazsag, ziua internationala a animatiei 28 octombrie