Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism2 iunie, zi plină de evenimente la TIFF 2015


Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu un program încărcat de filme bune şi evenimente speciale.

     În primele 3 zile de festival, studenţii s-au bucurat de filme, concerte şi party-uri la TIFF Campus, la Castelul Banffy de la Bonţida au descins artiştii de la Compagnie des Quidams şi a avut loc, cu casa închisă, o proiecţie cu Kurt Cobain: Montage of Heck. Urmează o săptămână de proiecţii, dezbateri şi concerte.
CINE-CONCERTE Marţi, 2 iunie, de la 19.30, la Opera Maghiară din Cluj, are loc proiecţia unică a versiunii restaurate a unui film realizat de câştigătorul premiului Oscar - Michael Curtiz (Casablanca), şi filmat la Cluj acum 100 de ani. Proiecţia Escortata / The Exile va fi acompaniată live de orchestra Operei.
TIFF LOUNGE. Marţi, 2 iunie, încep şi întâlnirile de la TIFF Lounge, moderate de jurnalistul Mihnea Măruţă. Seria este deschisă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, care vrea să vorbească despre secretele din spatele selecţiei de anul acesta. În zilele următoare, la TIFF Lounge vor vorbi regizorii români premiaţi la Cannes, actorii Isaach de Bankolé, Marin Moraru şi Nastassja Kinski.
SEARA NORVEGIANĂ. În cadrul Focusului Norvegia, seara de marţi, 2 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor, vine cu un film şi două concerte cu iz scandinav şi cu intrare liberă. De la 18.30 va fi proiectat Beatles (r. Peter Flinth), o poveste tandră şi amuzantă despre prietenie în plină frenezie Beatles. De la 22.00, Jonas Alaska va încinge atmosfera cu imnuri folk-pop. Muzicianul este recunoscut pentru versurile foarte personale şi melodiile care prind de la prima ascultare, iar la TIFF vine alături de Billie Van, colaboratoarea sa din zona rockabilly-ului. De la 23.00, va cânta Einar Stray Orchestra, o mini-orchestră de cinci tineri norvegieni versatili, care îmbină sunetele jucăuşe indie-pop cu post-rock-ul.
COMOARA DE LA VLAHA. TIFF a pregătit un eveniment special în mijlocul naturii, tot marţi, 2 iunie. Începând cu ora 18.00, va fi organizată o vizită la Arkhai Sculpture Park, parcul de sculpturi din fân de la Vlaha. De la ora 21.45 va fi proiectat Comoara, de Corneliu Porumboiu, câştigător al premiului Un Certain Talent la Cannes, acum o săptămână. Arkhai Sculpture Park a fost înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha. Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân.
Tot la ora 18.00, dar la Cinema Mărăşti, începe proiecţia specială a filmului La patru pași de infinit (r. Francisc Munteanu), în onoarea actriţei Irina Gărdescu. Proiecţie realizată cu sprijinul Casei de Cultură Municipale Cluj-Napoca.
CASA TIFF. Marţi, de la 22.00, un cu totul alt stil va fi explorat de Open Source Trio. Jazz-ul trupei fondată în Olanda în 2010, într-un proces curent de cucerire a Europei, este influenţat de muzica clasică, funk, latino, etno, rock şi muzică electronică.
Luni au început sesiunile de lucru şi întâlnirile din cadrul Transilvania Pitch Stop şi Transilvania Talent Lab. Producătorii Tudor Giurgiu şi Tudor Reu sunt doi dintre primii traineri.
Pe 2 iunie, de la 10.00, sub egida „25 de ani de TVR Cluj”, la TIFF Lounge vor avea loc dezbateri şi proiecţii care vor aduce în atenţia publicului cele mai noi proiecte editoriale, dar şi emisiuni consacrate ale studioului local.
FILME. În Piaţa Unirii Open Air, luni, vine unul dintre cele mai aşteptate documentare ale anului, despre un celebru fotbalist - Messi (r. Álex de la Iglesia). Marţi este proiectat La jumătate de drum / Halfway, în regia lui Geoffrey Enthoven, prezent la proiecţie - o poveste cu fantome, într-un conac Art Nouveau.
Competiţia continuă la Cinema Victoria cu Regii capitulează, Parisul nordului, Incendiul, Plan pe șase ani, 10.000 de kilometri, 600 de mile şi câştigătorul Un Certain Regard, Despre oameni şi oi / Rams.
Marţi este o zi plină şi pentru invitaţi: la discuţiile de după proiecţii vor fi prezenţi Violeta Bava - de la ora 17.30, la Cinema City Iulius - membră a juriului competiţiei TIFF 2015, dar şi producătoare a filmului Două împuşcături / Dos disparos (r. Martin Rejtman). La una dintre premierele internaţionale ale festivalului, din secţiunea Umbre - Canalul răzbunării / The Revenge Channel (r. Hisatake Kikkawa), vor fi prezenţi atât regizorul, cât şi scenaristul Daisuke Miyazaki şi actriţa Kazuha Komiya - tot de la ora 17.30, dar la Cinema Victoria.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene. Parteneri instituţionali: Centrul American, American Film Showcase, The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regală a Norvegiei, Goethe Institut Bucureşti, Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Bucureşti, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales, Ambasada Suediei în România, Hungarian Film Fund, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din Bucureşti, Delegaţia Valonia- Bruxelles. Co-producător: TVR1, TVR Cluj
Detalii: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF

 
 
 


Tags: comoara film, tiff 2015, transilvania film festival 2015

Comments: