Oița vine în acest an aniversar însoțită de 10 vechi eroi românești, de la Zburător la Știma apelor, de la Căpcăun la Baba Dochia. Anul acesta totul este la puterea 10, pentru că atâția ani are cel mai colorat festival de animație din România.
La conferința de presă, Mihai Mitrică, director general, și Vlad Ilicevici, director executiv, au prezentat programul din acest an.
Sloganul acestei ediții - ”Anim’est e tradiție” – are o semnificație autoironică, cum spun organizatorii, dar înseamnă și că eforturile lor de a construi dau roade.
Festivalul se deschide, pentru a doua oară, după premiatul Crulic, cu un lungmetraj românesc de animație – Muntele magic, ambele regizate de Anca Damian. În echipa de realizatori ai animației sunt mulți dintre cursanții Animation Worksheep, care a ajuns la a V-a ediție. Trainerii de la Worksheep – Dan Panaitescu, Sergiu Negulici – sunt cei care conduc două studiouri importante de animație (DSG și AVIS), unde s-au realizat cele două lungmetraje.
Legăturile dintre evoluția animației românești și Anim’est sunt puternice și vizibile. De câțiva ani, organizatorii festivalului – Laurențiu Brătan, Mihai Mitrică, Vlad Ilicevici – susțin standul românesc de la Annecy, cel mai important eveniment din domeniu.
În afară de competiție, masterclass-uri, școli invitate, Animusic Night, Creepy Animation Night, Minimest, anul acesta apare un nou program – P.O.V.E.S.T.E, un masterclass pentru copii de 14-18 ani, ținut de Paul Mureșan, câștigătorul din 2014 al Premiului pentru cel mai bun film românesc.
Țara invitată din acest an este Norvegia, reprezentată la conferința de presă de Tove Bruvik Westberg, ambasador în România și Republica Moldova.
Din 2011, Anim’est a dezvoltat o ediție la Chișinău, iar din 2014 se desfășoară și la Brașov
Imagine: Dan Țuculescu