REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Rodica Tapalagă


  • Actriţă
  • Născut(ă): 12.01.1939 la Dorohoi (Botoşani)
  • Decedat(ă): 18.12.2010 la Bucureşti

Absolventă a Liceului ”Gheorghe Lazăr” și a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1959, clasa Ion Şahighian). Repartizată la Teatrul din Craiova, este remarcată de Lucia Sturza Bulandra, care o cheamă să dea concurs la teatrul condus de ea, în 1961. La probă, fratele ei Ștefan Tapalagă îi dă replica. Actriță la Teatrul Bulandra, cu o pauză (1977-1982), când se mută la Teatrul Mic. "Prezenţa Rodicăi Tapalagă într-un film face să crească simţitor tonusul, dacă nu general cel puţin al acelui film.

Farmecul ei înţepător cu maliţie inteligentă, din priviri alunecoase şi zâmbete niciodată univoce, înviorează cel mai amorţit pesonaj. Prezenţa ei scutură din ţâţâni ideea de plictis. Şi pe aceea de schemă. Superficialitatea nu-i stă în caracter. Stridenţa, când personajul o cere, este amuzat detaşată şi complice cu spectatorul. Personajele ei sunt pline de vervă, de nerv, de neastâmpăr, sunt personaje care scot scântei, dar nu scântei reci de foc de artificii, ci scântei fierbinţi care lasă urmă în fiecare film. Urma unui talent în permanentă stare de incandescenţă." (Eva Sîrbu, Magazin estival Cinema 1980)

Trivia

  • Ștefan Tapalagă era fratele ei mai mare.
  • Căsătorită cu scenograful Ioan Popescu Udriște, cu care are un fiu, Barbu.
  • Primește Ordinul Naţional Pentru Merit în Grad de Ofiţer, în anul 2000.
Rodica Tapalagă despre...
...profesia de actor: "Oricât de genial ar fi un actor şi oricât de mare puterea lui de creaţie, lupa asta care e aparatul de filmat nu iartă, trădează valoarea morală reală pe care o are un artist. În teatru poţi încărca, poţi da mai mult, poţi face compoziţie. În film trebuie să ştii cât vrei să te descoperi. Suntem făcuţi cu toţii din bine şi din rău, doza o ştie fiecare pentru sine. Dar ar trebui să ştie şi regizorul când te distribuie." (Almanah Cinema 1984)