REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Radu Muntean


  • Regizor, scenarist, producător
  • Născut(ă): 08.06.1971 la Bucureşti
Absolvent al Academiei de Teatru şi Film "I.L.Caragiale" (promoţia 1994). "Încă din facultate am realizat, pe lângă câteva extemporale studențești, documentarul Lindenfeld 94, povestea tristă a unui sat de nemți în care au mai rămas trei oameni (care se urau între ei) și - în colaborare cu Fundația Arte Vizuale - un alt film- mărturie, nu i-aș zice pamflet, Și ei sunt ai noștri, despre descendenții contemporani ai ilustrei familii Brătianu. Între 1994 și 1996 am lucrat la Studioul de film al Televiziunii Române. Acolo am făcut Tragica poveste de dragoste a celor doi. Am avut ambiția să fac un film dintr-un singur cadru. Și se pare că am brodit-o, filmul a circulat prin lume, a fost pe la Biaritz, a luat un premiu la Hanovra. Tot la Studioul de film al TVR am realizat scurtmetrajul Mușcatele, una dintre piesele ciclului de iubiri imposibile scris de Marius Șopterean. Din 1996 lucrez în publicitate." (Cinema, octombrie 2002)

Trivia

  • Fiul regizorului de televiziune Titus Munteanu.
  • Căsătorit cu scenarista Ileana Muntean
  • Membru al juriului Cinéfondation și scurtmetraj de la Cannes 2016.
  • Refuză înscrierea filmului Un etaj mai jos la Premiile Gopo 2016, dar primește nominalizări la 7 categorii.
Radu Muntean despre el însuşi
"M-am jurat că dacă e să fac comerţ, fac publicitate, lucru pe care-l practic de multă vreme, iar dacă e să fac filme, atunci ele trebuie să exprime un punct de vedere" (Re:Publik 2006)
"Fac filme pentru că am ceva de spus şi ştiu cum s-o spun. Când n-o să mai cred asta, o să fac doar publicitate şi o să răiesc liniştit" (Re:Publik, 2008)