REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Radu Jude


  • Regizor, scenarist
  • Născut(ă): 28.03.1977 la Bucureşti
Absolvent al Universităţii Media (promoţia 2003). Asistent de regie lângă Costa Gavras (Amen), Cristi Puiu (Moartea domnului Lăzărescu), Radu Muntean (Furia). Se impune în competiţiile internaţionale de la Montpellier, Bilbao, Cottbus, Sundance cu scurtmetrajul Lampa cu căciulă (2005) care se situează de regulă în fruntea palmaresului. După alte două scurtmetraje (Dimineaţa — 2006, Alexandra — 2007), debutează în lungmetrajul de ficţiune cu Cea mai fericită fată din lume.

Trivia

  • În ianuarie 2016 este decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de cavaler, împreună cu dirijorul Cristian Mandeal, arheologul Ioan Piso, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile.
  • Debutează ca regizor de teatru cu spectacolul ”Scene dintr-o căsnicie”, premiera martie 2016, la Teatrul Național din Timișoara. Piesa este adaptarea unui scenariu de televiziune, scris și regizat de Ingmar Bergman. 
Radu Jude despre...
...premii şi premianţi: "Dacă spun că premiile sunt importante, mă mut de partea unora pentru care filmul ca artă nu contează deloc, dar contează covorul roşu – fie el şi de Dobroeşti –, revistele glossy, tinichelele confecţionate din diferite metale, fracul şi papionul, discursurile rostite tremurat, cu ochii în lacrimi etc." (Dilema Veche)