REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Nicu Stan


  • Director de imagine, regizor, scenarist
  • Născut(ă): 25.11.1931 la Constanţa (Constanţa)
  • Decedat(ă): 24.08.1990 la Bucureşti

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", secţia imagine (promoţia 1954).

După o scurtă ucenicie ca asistent de imagine şi cameraman la filmele Şi Ilie face sport, Alarmă în munţi şi Pasărea furtunii, semnează imaginea la câteva scurtmetraje printre care şi Toamna se numără.. de Mircea Mureşan. Tot alături de Mureşan va debuta în lungmetraj cu imaginea filmului Partea ta de vină, în 1961. După 20 de ani în care lucrează intens ca director de imagine, debutează în regie.
"Nicu Stan  a fost poate cel mai strălucit operator din generaţia noastră. Rigoare, talent, putere de muncă, într-un cuvânt un operator cu care orice regizor ar fi lucrat cu folos." (Manole Marcus).
"Dincolo de aspectul pur formal, arta vizuală a lui Nicu Stan este străbătută de o impresionantă tensiune vitală. (...) Fin observator al chipului omenesc, portretele sale respiră naturaleţe şi prospeţime, o linie credibilă de viaţă, iar coloritul în nuanţe tranşante, factura delicată a detaliilor semnificative, nobleţea luminii învăluitoare dau imaginii prestanţa virtuozităţii, vibraţia unei strune lirice de mare sensibilitate." (Constantin Pivniceru)
"La el totul era pasiune devoratore, nelinişte. Şi totuşi dădea linişte. În momentele tensionate, la filmări grele când intra în cadru scrutând lumina, văzând ceea ce numai el ştia să vadă, siguranţa şi profesionalismul lui desăvârşit aaduceau calm. Un calm aparte." (Marina Constantinescu)

Trivia

Nicu Stan despre sine însuşi: "Vârsta mi-o calculez în filme, nu în ani."