REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Nae Caranfil


  • Regizor, scenarist, compozitor
  • Născut(ă): 07.09.1960 la Bucureşti

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1984). Filmul său de diplomă, Frumos e în septembrie la Veneţia, câştigă premii în ţară şi străinătate. După câţiva ani în care exersează regia de teatru montând spectacole, pleacă la Bruxelles pentru a urma Programul Scenariştilor Europeni, din cadrul FEMI (“Flemish European Media Institute”), şi elaborează, de-a lungul anului 1988, scenariul “Restul e tăcere”.

Între 1989 şi 1991 scrie scenarii pentru casa de producţie franceză “Compagnie des images”. În 1992 realizează primul său lungmetraj, E Pericoloso Sporgersi, o co-producţie franco-română prezentată la "Quinzaine des réalisateurs" la Cannes, în 1993, şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava sau La Baule. Continuă cu Asfalt Tango (1995), o altă comedie franco-română, având-o pe Charlotte Rampling cap de afiş. Al treilea său lungmetraj este co-producţia franco-italo-belgiană Dolce Far Niente (1998) cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy şi Pierfrancesco Favino (Premiul pentru scenariu la Namur, în 1998 şi participare în competiţia oficială la Karlovy Vary, în 1999). Filantropica (2002) este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine Premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Würtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena.
Scenariul Restul e tăcere a câştigat Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris, 1995, şi Premiul II în “Hartley & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj, în cadrul TIFF 2007, şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru Cel mai bun film la Festivalul Internaţional al Producătorilor Independenţi de la Constanţa (2008), Premiul pentru Cel mai bun scenariu şi Premiul publicului la B-EST, Bucureşti 2008. A fost propunerea României pentru Premiile Oscar 2009.
Cel mai nou film este Closer To The Moon, cu un casting anglo-american condus de Vera Farmiga, Mark Strong şi Harry Lloyd. Filmul este realizat în limba engleză şi a deschis ediţia 2013 a Festivalului “Making Waves” de la Lincoln Center, New York.

Trivia