REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Mircea Diaconu


  • Actor
  • Născut(ă): 24.12.1949 la Vlădeşti (Argeş)

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1971). Debutează pe scena Teatrului Bulandra pe care o părăseşte în 1982 când se strămută la Teatrul Nottara, al cărui director va deveni în perioada 2004–2008.

"La el zâmbetul fermecător – fermecător-fermecător dar cu măsură, o măsură plină ochi de umor – n-a fost niciodată spre rău. El n-a avut destin de june prim ci de băiat oarecare, când mai vesel, când mai trist, când mai de treabă, când mai afurisit, oricum neîmpotmolibil într-un gen anume. Pentru că talentul lui nu cunoaşte starea, talentul lui este prin excelenţă dinamic. Asta-i permite să joace personaje-surori şi chiar acelaşi tip de personaj fără nici umbra unei griji de repetare. El rămâne printre ardeleni, printre munteni, printre olteni, printre personaje de haz sau de tristeţe acelaşi Mircea Diaconu." (Eva Sîrbu, Magazin estival Cinema 1980).
"Mircea Diaconu este artistul pentru care preocuparea unui regizor să-i caute roluri cât mai diverse este inutilă. Şi le caută singur. E într-o permanentă luptă cu el însuşi ca să nu se repete. Rareori am văzut un artist care să fie atât de scrupulos în cariera sa; este atent cu fiecare pas pe care îl face. (...) Actor inteligent, foarte inteligent, ceea ce ar putea la un moment dat să devină un defect, pentru că ar putea să-i cenzureze la un moment dat, despicând firul în patru, intuiţia sa cu totul excepţională. Un actor al firescului care răzbate din toţi porii săi." (Alexandru Tatos, Magazin estival Cinema 1981).
"Mircea Diaconu face parte din familia actoricească a lui Jean Gabin şi Spencer Tracy... Cu o deosebire care nu ierarhizează: Gabin şi Tracy aduc toate rolurile la firescul lor, în vreme ce Diaconu aduce firescul lui în toate rolurile pe care le interpretează." (Henri Wald, Almanah Cinema 1984)


Trivia

  • Căsătorit cu actriţa Diana Lupescu.
  • Autor literar al mai multor volume: "Şugubina" – 1977 (premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), "La noi când vine iarna" (1980), "Scaunul de pânză al actorului" (1985), "În Bucureştii de odinioară cu Mircea Diaconu" (1998).
  • În anii '70 semnează în revista Cinema rubrica "Mă mir".
Mircea Diaconu despre...
... sine: "Sunt o corcitură de copil cu om mare." (Interviu cu Eva Sîrbu, septembrie 1979)
... realism în artă: "Arta nu înseamnă copierea realităţii, ci găsirea sensurilor, a gesturilor, a detaliilor semnificative ale vieţii, convertibile în opere artistice. Actual nu înseamnă o felie de trăire, ci semnificaţia acelei trăiri." (Interviu cu Eva Sîrbu, septembrie 1979)
... relaţia cu regizorul: "Eu sunt un om care colaborează, care compune, care se înfierbântă pe un personaj. Iar dacă eu mă înfierbânt şi în faţa mea se află un regizor cu care nu am nici un fel de comunicare, totu-i mort. Nu sunt nici atât de puternic, nici atât de gură mare ca să-mi impun punctul de vedere cu forţa, aşa că prefer să lucrez cu oameni cu care ştiu că mă înţeleg. Mă împrietenesc şi lucrez numai cu oameni buni. Adică de bună credinţă şi de gust. Gustul e ca postulatul lui Euclid. E sau nu e." (Interviu cu Eva Sîrbu, septembrie 1979)
... succes: "A avea succes înseamnă trecerea de la starea de individ oarecare la starea de individ luat în seamă, căruia i se pun în cârcă fraze, expresii, i se lipesc etichete pe care omul şi le însuşeşte, le crede... Dar se poate întâmpla ca a doua sau a treia oară, succesul să nu mai vină şi atunci toate fazele alea frumoase cad în gol. De aia zic eu, pentru siguranţa fiinţei tale, e de o mie de ori mai bine să te faci că nu s-a întâmplat nimic în viaţa ta. Succesul ăsta să fie aşa ca nişte bani găsiţi pe stradă. Ceva care să te surprindă şi pe tine. Să nu-l bănuieşti, să nu-l aştepţi, să nu contezi pe el, să nu-l vânezi, mai ales să nu-l vânezi." (Interviu cu Eva Sîrbu, septembrie 1979)